Tko povrijedi samo jednu ženu, vrijeđa Boga rođenoga od žene

VATIKAN (vaticannews.va) – Prvoga dana 2024. godine, na svetkovinu svete Marije Bogorodice, i na 57. svjetski dan mira, papa Franjo je u vatikanskoj bazilici predvodio Misu u prisutnosti oko 7000 vjernika. U propovijedi je istaknuo da svaku ženu valja poštovati, štititi i cijeniti, te podsjetio da tko povrijedi samo jednu ženu vrijeđa Boga, rođenoga od žene. Gledajući Mariju, Majku Božju i čovječanstvo, Sveti je Otac ponovno potaknuo na poštovanje svake žene u Crkvi, u svijetu i u društvu. U Crkvi kako bi ona tako ponovno otkrila svoje žensko lice te dala više prostora ženama i bila generativna; u svijetu kako bi povratio ljudski pogled i pronašao putove mira, izlazeći iz uvojnice nasilja i mržnje; te u društvu kako bi prihvatilo, a ne ponižavalo dar svake žene.
Današnje je vrijeme bez mira, razdirano ratovima na svim krajevima svijeta ili strašnim pojavama poput feminicida. Vrijeme je to praznina i samoće koje svatko doživljava. Praznine su to koje valja ispuniti – istaknuo je Papa te upitao: Tko ih može ispuniti ako ne Marija, Majka punine? Potaknuo je stoga vjernike da uprave svoj pogled prema Bogorodici kako bi postali graditelji jedinstva. Činimo to njezinom kreativnošću Majke koja se brine o svojoj djeci; okuplja ih i tješi, sluša njihove žalosti i briše njihove suze.
Marijino je majčinstvo put prema susretu s očinskom Božjom nježnošću, najbliži, najizravniji, najlakši put. Nemojmo to zaboraviti – potaknuo je Papa. Majka nas vodi na početak i u srce vjere. Ako želimo biti kršćani, trebamo biti “marijanci”, odnosno Marijina djeca – istaknuo je Sveti Otac te na kraju potaknuo vjernike da novu godinu povjere Majci Božjoj. Posvetimo joj svoj život. Ona će nas dovesti do Isusa, a Isus je punina vremena, svakoga vremena, našega vremena. Neka ova godina bude puna utjehe Gospodnje; neka ova godina bude ispunjena majčinskom nježnošću Marije, svete Bogorodice – poželio je na kraju papa Franjo.

Izvor: Crkva na kamenu/vaticannews.va