Torinsko platno prikazano cijelomu svijetu

Foto: CNS

TORINO (IKA) – U kapelici torinske katedrale na Veliku subotu, 11. travnja 2020., nakon punih pet godina prikazano je Torinsko platno. Naime, tada je između 19. travnja i 24. lipnja 2015. ovome događaju hodočastilo više od dva milijuna vjernika. No ovoga puta je zbog pandemije koronavirusa Presveto platno cijelomu svijetu prikazano preko interneta i društvenih mreža u izravnu prijenosu, bez nazočnih vjernika, prenosi Vatican News.
Svi katolički vjernici tijekom videoprijenosa molili su za zaustavljanje smrtonosne pandemije koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet i prisilno zatvorila ljude diljem svijeta u njihove domove, u samoizolaciju, koji su tako postali  svojevrsne karantene.
Predstavljanje Torinskoga platna, koje je ovoga puta prikazano vjernicima preko multimedijskih kanala, predvodio je nadbiskup Torina Cesare Nosiglia, za što je dobio i pisanu podršku pape Franje. Podsjetimo, za Torinsko se platno  vjeruje da je njime bio ogrnut Isus Krist nakon smrti na križu. Dugo je 4,42 metra, široko 1,13 metara, a na njemu se vidi obris muškarca posve izranjavanog, što ukazuje na to da je prije svoje smrti bio mučen i razapet.
Torinsko se platno prvi put pojavilo 1353. godine u sjeveroistočnoj francuskoj pokrajini Champagne u koju ga je donio francuski vitez Geoffroy de Charny, a u torinskoj katedrali čuva se od 1578. godine. Znakovito je i to da je papa sv. Ivan Pavao II. nazvao Torinsko platno “ogledalom Evanđelja”, prenosi Vatican News.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA