Tradicionalni Križni put na Đubrane

Foto: Cnak

U 5. korizmenu nedjelju, 3. travnja 2022., s početkom u 14 sati obavljen je tradicionalni Križni put Vojno-Đubrani. To je ratni Put spasa, kojim su Bjelopoljci izlazili iz ratnoga Bijeloga Polja bježeći i spašavajući svoje živote od jugo-četničkih i armijsko-muslimanskih postrojbi. Ovo je spomen-povijesni Križni put na koji dođe po koja stotina bjelopoljskih katolika.
U 14 sati okupili su se oko Prve postaje Križnoga puta, gdje je župnik don Rajko Marković sve nazočne pozdravio, zahvalio Bogu na lijepu danu i izrekao nakane ovoga Križnoga puta, naglasivši “da ćemo moliti: za sve pokojne i poginule, koji su se povlačili od neprijatelja ovim ratnim Putem spasa, molit ćemo za sve one koji su preživjeli ratne strahote da im Gospodin dadne snage da nastave s Božjim blagoslovom živjeti preostali dio svoga života, molit ćemo za čitavu našu župu, za djecu i mlade na kojima počiva budućnost našega naroda, molit ćemo za bjelopoljske obitelji koje su jezgra i temelj naše župe, molit ćemo za stare i nemoćne da im Krist svojim križem i mukom ublaži njihove muke i boli i molit ćemo za našu Katoličku Crkvu i čitav svijet da zavlada mir i blagostanje na čitavoj kugli zemaljskoj”.
Zatim je župnik započeo molitvu Križnoga puta od Prve postaje i tako u pjesmi i sabranosti svih 14 postaja u duljini od 5 kilometara i gotovo dva sata vremena u molitvi i pobožnosti. Kod 14. postaje, nakon molitve, župnik je zahvalio svima koji su došli, svim organizatorima ovoga Križnoga puta, križonošama-mladićima koji su išli na čelu procesije, zatim je zahvalio nositeljima ozvučenja koje je besprijekorno funkcioniralo, zahvalio je i časnim sestrama predmoliteljicama, koje su pobožno i artikulirano predmolile Gospinu krunicu, zahvalio je i ministrantima koji su vrlo odgovorno surađivali sa župnikom na ovom Križnom putu i na kraju zahvalio je svima na pobožnom sudjelovanju.
Poslije su se vjernici malo zadržali po obližnjim proplancima u čašćenju, osvježenju i razgovoru, jer je ovaj izlazak svima dobro došao i duhovno i rekreativno.

Izvor: Crkva na kamenu