Trebamo čitati spise sv. Ante

Foto: Cnak

PLOČE-TEPČIĆI – Vjernici župe Ploče-Tepčići pripremali su se devetnicom za proslavu svoga nebeskog zaštitnika. Župni animatori i vjeroučenici predmolili su devetnicu sv. Anti u 19 sati. Župnik don Ivan Turudić je na svakoj večernjoj Misi, nakon pobožnosti, propovijedao na teme dnevnog Evanđelja i dnevnih molitava devetnice. Svakoga dana devetnice na raspolaganju je za ispovijed bio po jedan svećenik broćanskoga dekanata: fra Nikola Rosančić župnik gradnićki, don Đuro Bender dekan i župnik Gradine, fra Goran Azinović kapelan čitlučki, fra Hrvoje Miletić župnik čerinski i don Ljubo Planinić župnik kruševski. U devetnici su sudjelovali i vjernici iz okolnih župa: Kruševo, Gradnići, Čitluk, Gradina…
Na sam dan proslave sv. Ante, nedjelja 13. lipnja, slavljene su tri svete Mise u 8, 11 i 19 sati. Prije svih Misa bila je mogućnost ispovijedi za hodočasnike iz okolnih župa od kojih su neki pristizali pješice. Svetu Misu u 8 sati slavio je župnik don Ivan. Misu u 11 sati predvodio je dr. don Ivan Bodrožić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije uz koncelebraciju dekana don Đure, don Ljube i don Ivana. Pod svetom Misom pjevala je klapa “Concordia” iz župe sv. Jakova, Međugorje. Član te klape je domaći sin Josip Kvesić. Na početku Mise sve nazočne pozdravio je župnik. Propovjednik don Ivan u propovijedi je istaknuo napor sv. Ante da ostavi sve životne pogodnosti koje je od rođenja imao kako bi slijedio Krista. Pozvao je vjernike da čitajući spise sv. Ante otkriju i usvoje pobožnost koju je taj svetac imao prema Euharistiji. Naglasio je važnost nasljedovanja Krista a ne veličanje i divljenje čudima.
Na kraju svete Mise župnik je zahvalio Bogu, propovjedniku, svećenicima, župljanima koji su tehnički pripremili da se može neometano odvijati pobožnost devetnice sv. Anti na Crkvinama. Na poseban način zahvalio je animatorima i vjeroučenicima koji su kroz devet dana neumorno svaki dan pripremali potrebito da se Misa održi na otvorenu prostoru.
Na Misi u 19 sati bilo je posebno zbog blagoslova djece. Misno slavlje u 19 sati predvodio je don Domagoj Markić, tajnik mostarsko-duvanjskoga biskupa Petra Palića. Lijepo i skladno misno pjevanje predvodile su Mara Doko, Ana Pehar i Josipa Jerkić. Propovjednik don Domagoj u propovijedi je istaknuo potrebu nasljedovanja sv. Ante. Na poseban način da se kršćanin ne boji promjene na bolje i da se ne strahuje od obzira koji često sprječavaju napredak. Živopisnim primjerima propovjednik je vjernike držao pozornima. Na kraju Mise blagoslovljena su djeca.

Izvor: Crkva na kamenu