Treće prikazanje Kristove muke

Foto: Cnak

NEUM – Treća po redu, ali prva na Cvjetnicu, Muka u organizaciji mladih Neumljana, uprizorena je 20. ožujka pred ispunjenim parkom spomen Križa poginulim braniteljima u Neumu. Iako se kroz cijelu korizmu, kako to nekako i inače bude tih četrdeset dana, provlačilo tmurno, pravo pokorničko vrijeme, Cvjetna nedjelja je osvanula vedra i topla. Najveća bojazan organizatora tako je otklonjena, dokaz da Bog zaista sve okreće na dobro onima koji ga ljube! A takvih je na realizaciji Muke bilo gotovo stotinu. Glumci, tehničari, kostimografi, scenografi, snimatelji, fotografi, šminkeri… i svi odreda voljni razbiti okvire svoga zadatka te se prihvatiti bilo čega što je u danom trenutku organizacija zahtijevala. Bilo da se radi o učenju teksta ili teškom fizičkom radu. Ne moramo ni spominjati da su svi sudionici: učenici i studenti, radnici i službenici, žrtvovali svoj posao i vrijeme kako bi pro bono uprizorili još jednu neumsku Muku.
Pro bono je iz Varaždina potegnuo i Antonio Tkalec koji je po treći put u Neum došao samo da bi odglumio Isusa na Njegovoj Golgoti prema Uskrsnuću. Tkalec je inače, poznati hrvatski pjevač duhovne glazbe, a vrijedno je spomenuti kako je ovaj pjevač, i prije svega veliki vjernik, u jednoj od svojih pjesama iskoristio scene snimljene na prošlogodišnjoj Muci.
Dokaz je to da ovo uskrsno događanje u Neumu zaista vrijedi i na kulturnoj i turističkoj, ali napose na duhovnoj razini. Naravno na ovoj potonjoj ponajviše, jer dovoljno je proći kroz potresena i zamišljena, nerijetko i uplakana lica gledatelja, koji zahvaljujući izvrsnoj glumi, lokalitetu ali i višescenskom prikazu drame posljednjih Kristovih ovozemaljskih trenutaka, zaista mogu osjetiti dašak Muke ali i predokus pobjede nakon uskrsnuća.
Ova duhovna dimenzija u realizaciji potpunih glumačkih amatera, u neku ruku i evangelizatora, nastala iz pera dobro nam poznatoga lokalnog kreativca Maria Solde, tako iz godine u godinu, osim u lijepu tradiciju, prerasta u nešto više, sastavni dio pripreme za najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

Nikolina Lovrić

Izvor: Crkva na kamenu