Treći susret svećenika u BiH

TOMISLAVGRAD (KTA) – Treći susret svećenika iz cijele Bosne i Hercegovine održan je u četvrtak, 16. lipnja 2016. u duvanjskoj župi sv. Mihovila arkanđela, u župnoj crkvi posvećenoj sv. Nikoli Taveliću u Tomislavgradu. Na susretu je sudjelovalo oko 250 svećenika, dijecezanskih i redovničkih, na čelu sa svim biskupima u Bosni i Hercegovini kao i apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, a sudjelovala su i oba franjevačka provincijala iz Sarajeva i Mostara. Svećenicima iz BiH pridružilo se i nekoliko svećenika iz Kotorske biskupije.
Riječi dobrodošlice uputio je duvanjski gvardijan fra Ante Pranjić. Uslijedila je molitva Srednjega časa koju je predvodio predsjednik Vijeća za kler BK BiH mons. Ratko Perić. Župnik iz Goranaca fra Ivan Ivanda održao je izlaganje na temu Božjega milosrđa iznoseći pojedine naglaske iz crkvenih dokumenata. Ispit svećeničke savjesti izložio je o. Đani Kordić, karmelićanin iz Karmela sv. Ilije na Zidinama iz župe Grabovica. Nakon toga svećenici su imali mogućnost za sakrament pomirenja ili moljenja krunice. Na raspolaganju su im bila i četvorica misionara milosrđa.
Središnji događaj bilo je svečano Euharistijsko slavlje koje je predvodio kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s nuncijem Pezzutom i svim biskupima i nazočnim svećenicima. Kardinal Puljić je na početku pročitao poruku Svetog Oca pape Franje koju je potpisao državni tajnik kardinal Petar Parolin. Prigodnu propovijed uputio je vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić. Prigodnu riječ na kraju svete Mise uputio je nuncij Pezzuto. U ime Mostarsko-duvanjske biskupije na čijem je teritoriju održan susret, riječ pozdrava i zahvale uputio je biskup Perić.
Liturgijsko pjevanje animirao je bogoslovski zbor Franjevačke teologije iz Sarajeva “Fra Nenad Dujić” pod ravnanjem fra Emanuela Josića. Liturgijska asistencija bila je sastavljena od bogoslova Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupijskoga misijskog međunarodnog sjemeništa “Redemptoris Mater” pod vodstvom fra Danimira Pezera, prvog meštra bogoslova na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.
Nakon svete Mise uslijedilo je razgledanje muzeja i galerije franjevačkoga samostana i zajednički objed i druženje.
Bio je ovo Treći susret svećenika, a ovakvi susreti održavaju se svake tri godine. Prvi je održan na Kupresu 2010., a drugi u Livnu 2013. godine.
Ukupan broj svećenika, dijecezanskih i redovničkih, koji danas žive i djeluju na teritoriju Bosne i Hercegovine jest 592 i 6 grkokatoličkih svećenika. Od posljednjeg susreta prije tri godine preminulo je u BiH ukupno 47, a zaređeno 48 novih svećenika.

Izvor: Crkva na kamenu