Trideset krizmanika na blagdan Srca Isusova

Foto: Cnak

POTOCI – Župa Potoci koja Presveto Srce Isusovo časti kao svoga nebeskog zaštitnika, u petak 11. lipnja na liturgijski blagdan, proslavila je i svoju župnu svetkovinu. Uz uvijek velik broj vjernika i hodočasnika iz okolnih župa, Mise su slavljene u 9, 10 i 18 sati. Svečana popodnevna služba Božja počela je procesijom od župne crkve do vanjskoga oltara u crkvenom dvorištu, gdje se slavilo svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio don Željko Majić, generalni vikar u koncelebraciji sa župnikom don Josipom Galićem, don Markom Šutalom, don Mladenom Šutalom i uz asistenciju đakona Tomislava Raiča.
Misno slavlje uzveličao je lijepim pjevanjem župni zbor pod ravnanjem s. Bibijane Ćurlin.
Trideset krizmanika na svečanoj svetoj Misi primilo je sakrament svete potvrde. Don Željko je krizmanicima podijelio pečat dara Duha Svetoga po ovlasti mjesnoga biskupa Petra Palića.
U prigodnoj je propovijedi krizmanicima i okupljenim vjernicima poručio: “Budite u ovoj školi. Nemojte nikada iz ove škole izaći. Ostanite u školi Isusa Krista, u školi njegove ljubavi, u školi Srca Isusova.” Pozvao je krizmanike da kao dar krizmeni sebi daju zavjet i da ne prođe dan, a da ne ponove ove riječi. “Ja ću uvijek častiti Srce Isusovo. Uvijek ću kroz molitve zazivati: Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome. Ne će proći dan moga života da taj zaziv barem jednom ne ću reći. Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome.”
Za proslavu svoga nebeskog zaštitnika župljani su se pripremali trodnevnicom koju je predvodio župnik don Josip i don Krešo Puljić.
Drugu večer trodnevnice slavljena je sveta Misa na Groblju Gruban (groblje časnih sestara na kom je sahranjen graditelj bjelopoljske župne crkve don Tadija Božić). Te iste večeri koja je bila posvećena svim preminulim bjelopoljskim misnicima, u prostorijama samostana Sestara franjevaka u Potocima, predstavljena je knjiga Bjelopoljske besjede mjesnoga župnika don Josipa. Knjigu su predstavili don Krešo Puljić i Viktor Zubac. Na kraju predstavljanja svima prisutnima obratio se i župnik don Josip zahvalivši svima na zajedni­čkom suživotu kroz proteklih 14 godina.

Izvor: Crkva na kamenu