Trodnevna duhovna obnova za vjeroučitelje

Foto: Cnak

U samostanu Karmel sv. Ilije na obalama Buškoga jezera kod Tomislavgrada održane su trodnevne duhovne vježbe za vjeroučitelje Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Četrdesetak vjeroučitelja s predstojnikom Katehetskoga ureda dr. don Antom Pavlovićem razmatralo je molitvu kao oblik duhovnosti i ostvarenje prisutnosti Božje uz pomoć karmelićana oca Jakova Kuharića, jednoga od karmelićana uza svesrdnu pomoć oca Zvonka Martića, voditelja samostana i Etnografske zbirke u Karmelu.
U razmatranjima na temu karmelićanskoga pristupa molitvi, o. Jakov je posebice naglasio važnost ustrajnosti u molitvi, jer svi savjeti i priča završava ako se nema jakosti i ustrajnosti u molitvi. Naglasio je važnost fundamentalnih moralnih krjeposti kao što su razboritost, pravednost, jakost i umjerenost, preko kojih se dolazi do ulivenih krjeposti vjere, nade i ljubavi. Prve su kao temelj i zidovi kuće dok su ove posljednje tri ulivene i dolaze kao “krov”. Mnogo je citirao “brata” karmelićanina o. Lovru i njegova duhovna postignuća po pitanju molitve što je obrađeno u knjizi Bog nadohvat duše.
“Na pitanje kako se ostvaruje prisutnost Božja, prvo sredstvo jest velika čistoća života. Drugo je sredstvo da se čovjek s velikom vjernošću navikava na vježbu prisutnosti Božje i na pouzdan pogled pred unutra – k Bogu. Pri tome treba ostati smiren, ponizan, ljubazan i bez ikakva nemira ili smetenosti”, kazao je između ostaloga o. Jakov.
Na kraju duhovnih vježbi svetu Misu i nadahnutu propovijed imao je karmelićanin i dugogodišnji profesor i provincijal Hrvatske karmelske provincije iz Zagreba o. Jakov Mamić, rodom iz Zidina mjesta gdje je i sagrađen samostan pokraj Buškoga jezera. U propovjedi je istaknuo važnost vjeroučiteljskoga poziva i njegova osobnog divljenja mladima koji izaberu taj težak put.
Na duhovnim vježbama od 26. do 28. listopada 2018. sudjelovali su vjeroučitelji: Jelena Anić, Iva Baković, Milijana Barbarić, Marija Batarilo, Kaja Beljan, Ana Bubalo, Marija Bubalo, Marija Čule, Marija Ćosić, Rajko Grubišić, Katarina Grubišić, Davorka Jurić, Ljubo Jurišić, Ivana Kelava Matić, Martina Komadina, Tanja Kožul, Kristina Lončar, Klaudija Maj Jozić, Dragana Marić, Iris Mekinjić, Zorica Miloš, Jelena Nuić, Tomislav Orlovac, Gordana Ostojić, Anja Pejković, Mirjana Perić, Mirela Primorac, Ina Prskalo, Anita Puljić, Ružica Radoš rođ. Klarić, Marija Raič, Kristina Rašić, Mario Rozić, Matina Sabljić, Kristina Soldo, Irena Šimović, Ivana Vuletić, Zoran Zekić i Karmela Zubac.
Posebice zanimljiva bila je neplanirana prezentacija vjeroučiteljice Matine Sabljić koja je pješice prošla Put svetoga Jakova od 830 km i to od Francuske granice preko Španjolske do Camino de Santiago.

Izvor: Crkva na kamenu