Trudimo se postati bolji, postati sveti

HUMAC – Župa Humac proslavila je 13. lipnja nebeskoga zaštitnika župe, crkve i samostana sv. Antuna Padovanskog. Na Humcu se okupilo mnoštvo vjernika kako bi proslavili blagdan ovoga “sveca svega svijeta”. Uza svete ispovijedi i Mise od ranih jutarnjih sati, svečanu svetu Misu u 11 sati predvodio je Luigi Pezzuto, nadbiskup i apostolski nuncij u BiH.
Nuncij Pezzuto je u propovijedi pozvao sve na svetost. “Mi mislimo da su sveci neke posebne osobe, ali ne. I sveci su bili kao što sam ja, kao što si ti, od krvi i mesa. Ako je brat Ante postao sveti Ante, ne samo da ja trebam postati svet, onda svatko od vas treba sebi reći: ‘ja trebam postati svet'”, poručio je nadbiskup Pezzuto i pozvao sve vjernike na Humcu da sebi zadaju zadaću da nastoje postati sveti.
Pri kraju misnoga slavlja humački župnik fra Ljubo Kurtović zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli da svetkovina sv. Ante prođe u najboljem redu. Nakon toga gvardijan fra Dario Dodig zahvalio je nadbiskupu Pezzutu od srca na dolasku na Humac i darovao mu kip svetoga Ante koji je izradio kipar Ilija Skočibušić. Na svetoj Misi pjevao je Veliki zbor sv. Ante, Humac.
Večernju svetu Misu u 18 sati predvodio je msgr. Antun Sente ml., upravitelj svetišta sv. Josipa u Karlovcu, a pjevao je Veliki zbor sv. Kate iz Ljubuškog.
U ovoj je župi, kao i dosadašnjih godina, organizirana duhovna devetnica sv. Anti od 4. do 13. lipnja. Svaku večer bila je prigoda za ispovijed, zatim krunica i pobožnost te sveta Misa u 18 sati. Svaku su se večer izmjenjivali svećenici te propovijedali na određene teme. Misu uočnicu, 12. lipnja u 18 sati, predvodio je i propovijedao kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup. Nakon svete Mise bio je blagoslov djece.