Turske vlasti na prodaju stavile armensku crkvu

Foto: Cnak

BURSA – Turske vlasti stavile su na prodaju drevnu armensku crkvu u Bursi, gradu južno od Mramornoga mora, i to po cijeni od 6,3 milijuna lira što iznosi više od 800 tisuća dolara. Trenutačno nije navedeno točno mjesto i naziv bogomolje. U objavljenu oglasu mogu se vidjeti neki dijelovi objekta, dok je ostatak nepoznat jer je to pitanje “zaštite poslovne tajne i osobnih stvari”. Oglas glasi: “Povijesna crkva koja može postati kulturni i umjetnički centar / muzej / hotel u Bursi. Izgradilo ju je armensko stanovništvo koje živi u ovoj regiji. Crkva je prodana i postala je privatno vlasništvo nakon demografskih promjena, zatim je nakon 1923. korištena kao skladište duhana, a potom kao tvornica tekstila. Crkva smještena u Bursi, gradu koji je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine, zbog svoga posebna položaja može se koristiti u turističke svrhe.” Zapravo, kupoprodajni ugovor navodi kako bogomolja može postati i kulturno središte i mjesto za umjetnost, muzej ili prozaičniji hotel s komercijalnom namjenom. A naznaka “demografskih promjena” nejasno aludira na genocid nad Armencima i bijeg mnogih grčkih kršćana u posljednjim godinama Osmanskoga Carstva i prvim godinama nove sekularne Republike, piše AsiaNews.
Reakcije armenske kršćanske zajednice i oporbenih pokreta bile su trenutne i kritične. “Armenska crkva na prodaju u Bursi. Je li ikada bilo moguće staviti bogomolju na prodaju? Kako država i društvo mogu sve to dopustiti? Sramite se!” – rekao je Garo Pylan, armenski parlamentarac iz oporbene stranke HDP.
Za tursku kršćansku zajednicu odluka o prodaji bogomolje samo je posljednja u nizu kontroverznih epizoda koje pokazuju nedostatak poštovanja, ako ne i prijezir i trgovinu vjerskom i kulturnom baštinom. Posljednjih dana prašinu je digla i priča o roštilju u povijesnoj armenskoj crkvi Blažene Djevice Marije na jugoistoku zemlje. To je bio još jedan udarac kršćanskoj zajednici u Turskoj, nakon prošlogodišnjih pretvaranja u džamije drevnih kršćanskih bazilika – dotada muzeja u ranim 1900-ima pod Ataturkom: crkve Svete Mudrosti i Hore.

Izvor: Crkva na kamenu