U 2018. godini ubijeno više od 3000 kršćana

Foto: https://nypost.com

VATIKAN – Čitajući u Djelima apostolskim o mučeništvu svetoga Stjepana, kojega Crkva 26. prosinca slavi kao prvomučenika, ono što snažno pogađa nije samo okrutnost kamenovanja, nego oprjeka s njegovom blagošću. Njegove su posljednje riječi molitva za oprost njegovim ubojicama: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!” Te su riječi stoljećima odjekivale, oblikujući srce brojnih kršćanskih mučenika, ubijenih zbog vjere.
Prije nešto više od mjesec dana Zaklada papinskoga prava Pomoć Crkvi u nevolji objavila je svoje Godišnje izvješće iz kojega proizlazi da u svijetu ima oko 300 milijuna progonjenih kršćana i 38 zemalja u kojima su oni diskriminirani. Mnogi od njih izgube život zbog svoje vjere. Prošle godine u Srednjoafričkoj Republici, u četiri odvojena napada, ubijena su petorica svećenika, a u Meksiku sedmorica. U Nigeriji je pak u travnju počinjen napad u jednoj crkvi, u kojemu su ubijena dva svećenika. U toj je zemlji samo u prvih pet mjeseci 2018., u napadima muslimanskih Fulana, ubijeno gotovo 500 kršćana. I napad u Egiptu, počinjen 2. studenoga 2018., u kojemu je ubijeno 11 kršćana dok su putovali prema svetištu nedaleko od Minyae, uz brojna druga ubojstva potvrđuje dramu protukršćanskih progona.
Kršćanske su žene u vrlo brojnim sredinama dvostruko pogođene. U mnogim se zemljama događaju otmice, silovanja i prisilni brakovi, a žalosni je primjer za to Pakistan u kojemu se svake godine više od tisuću djevojaka kršćanki i hinduistkinja otima, siluje i potom primorava na brak s njihovim silovateljima. Jedan od posljednjih slučajeva dogodio se prošlih mjeseci, a riječ je o jednoj 12-godišnjoj djevojčici.
Slična je situacija i u Egiptu, u kojemu se svakoga mjeseca dogodi otmica žena, koje se primora na prihvaćanje islama, a potom i na brak sa silovateljem. Stoga, biti žena i kršćanka, u brojnim zemljama u svijetu znači biti dvostruko ranjiva. To, na žalost, vrijedi i za djecu.

Izvor: Crkva na kamenu/RV