U Gabelu vratila se sveta Ana

Foto: Cnak

GABELA – Crkva se Katolička 26. srpnja svake godine spominje svetih roditelja Blažene Djevice Marije Joakima i Ane. Iako se sveti roditelji nigdje u Svetom Pismu ne spominju, crkvena ih predaja poznaje prema jednome apokrifnu spisu iz 2. stoljeća. Svetoj se Ani napose utječu djevojke, žene, majke, moleći za svoje obitelji ili za potomstvo. U Hercegovini se sv. Ana štuje u nekoliko župa. Veoma svečano i pobožno bilo je na spomendan ovih dvoje svetih supružnika u župi Gabela, na svetoj Misi u 11 sati. Prema riječima župnika don Ante Đereka, koji se okupljenima obratio na početku svete Mise, sv. se Ana ponovo vratila u Gabelu. Kako? Upravo s ovom crkvicom njoj u čast koja je ponovo nikla na nekadašnjim temeljima. Don Ante je istaknuo da duhovno i vjersko stablo Hrvata katolika u Gabeli počiva na tri korijena, na tri temelja, a to su tri crkve: crkva svetog Stjepana, crkva Majke Božje Lurdske i crkva svete Ane.
Na ovom razmeđu naroda, sukobu civilizacija i vjera, neprestano su se vodili ratovi u kojima su stradavali slabi i nejaki. U tim su sukobima redovito rušili sve tri crkve u Gabeli, u tursko doba više puta, u Prvome i Drugome svjetskom ratu. Crkva sv. Ane, nekoć dimenzija 12×7, proživjela je najtežu kalvariju i to u miru. Godine 1946. nacionalizirana je, oduzeta iz vlasništva župe. Postala je ruševina da bi je zli ljudi 1975. godine dokrajčili, sa zemljom sravnili i pretvorili u parkiralište. Svetogrđe je trebalo sprati iz memorije župljana koji se sjećaju rušenja crkve, a mlađe generacije povezati s njihovim vjerskim i nacionalnim korijenima. Danas je za sve nas sretan i blažen dan kada su se ispunile mnoge želje i molitve. Danas, nakon 74 godine, o sretna li dana u Gabeli, vratila se sv. Ana, istaknuo je župnik don Ante.
Misno slavlje predvodio je biskup Ratko Perić a u koncelebraciji bili su: župnik don Ante, don Marko iz Gabela Polja, don Drago iz Gorice-Struga, don Tomislav iz Čeljeva, don Ivan iz Ploča-Tepčića i don Ilija, biskupov tajnik. Župnik je biskupu Ratku na početku svete Mise zahvalio na dolasku ali i na ovih 28 godina koliko je na kormilu Kristove lađe u Hercegovini. Hvala mu što je ostao na pramcu lađe, Bogu vjeran, pravi Božji čovjek, pastir vjerni, svoj i nepokolebljiv. Biskup je blagoslovio crkvicu a kasnije i novi oltar u crkvi. Misno je slavlje bilo ispred crkve a vjernici se smjestili u hladovinu oko crkvice. Župni zbor Svetog Stjepana skladno je pratio misno slavlje. Ključeve obnovljene crkve simbolično su biskupu predali arhitekt Mario Vlahić i graditelj Dario Brajković.
U homiliji biskup Ratko govorio je o tri Ane koje se spominju u Bibliji i Predaji: Ana, majka Samuelova, Ana, majka Blažene Djevice Marije i Ana Proročica koja je zajedno sa starcem Šimunom primila Isusa u Hramu. Sve tri Ane od Boga odabrane i s posebnom ulogom. Sve tri uzor današnjim ženama u svojoj strpljivosti, pobožnosti a napose u vjeri i ufanju Svemogućem Bogu. Sveti Joakim i Ana pravi su uzor supružnicima, obiteljima i primjer obiteljskoga života kojima se trebamo utjecati i moliti za obitelj, otvorenost životu, za duhovne i moralne vrijednosti.

Izvor: Crkva na kamenu