U Indiji u tri dana uništeno 249 crkava

Foto: KTA

NEW DELHI (KTA) – Val nasilja pokrenut početkom svibnja u indijskoj saveznoj državi Manipur doživio je novi vrhunac s brojnim mrtvima i prognanima kao i stotinama uništenih crkava, objavile su crkvene vlasti u Indiji, a 21. lipnja 2023. prenijela austrijska katolička tiskovna agencija Kathpress.
Uza stotinu ubijenih i više od 50 tisuća prognanih, u nemirima je u roku od 36 sati uništeno 249 crkava, objavio je početkom tjedna nadbiskup Imphala Dominic Lumon.
Nadbiskup Lumon u opsežnom izvješću opisuje sukobe između pretežito hinduističkih Meiteija i pretežito kršćanskih Kukija, koji imaju ponajprije etničku pozadinu, ali su brojni napadi i vjerski motivirani.
“U svakom od 200 napadnutih sela Kukija bila je jedna ili više crkava, već prema broju kršćanskih konfesija”, priopćio je nadbiskup navodeći da su napadači iz redova Meiteija uništili ukupno 249 crkava “s velikom preciznošću unutar 36 sati nakon početka nasilja”.
Kuki su pretežito protestanti, najčešće baptisti, ali je napadnuto i deset katoličkih ustanova, koje su pritom opljačkane i većinom spaljene.
Nemiri u Manipuru, jednoj od najmanjih i najzabačenijih indijskih saveznih država, izbili su 3. svibnja kad su se tisuće ljudi okupili kako bi prosvjedovali protiv uvrštavanja Meiteija u kategoriju “registriranih plemena”. Prosvjednici su strahovali da će Meitei, koji predstavljaju više od polovice pučanstva Manipura, time biti privilegirani u pristupu zemljištu, radnim mjestima i drugim izvorima na štetu drugih etničkih skupina.
Prema navodima indijskih svećenika na mrežnom portalu “The Pillar”, procjena trenutačnog stanja vrlo je teška zbog isključenog interneta i ograničenih mogućnosti izvješćivanja. Na snazi je zabrana kretanja, a o događajima kruže mnoge glasine. Svećenici procjenjuju da je nastavak nasilja vjerojatan.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA