U masakru u crkvi ubijene stotine ljudi

Foto: wikimedia.org

ETIOPIJA (IKA) – Najmanje 750 osoba ubijeno je u napadu na pravoslavnu crkvu u Axumu u etiopskoj regiji Tigrayu 9. siječnja 2021. objavila je 20. siječnja Catholic News Agency. Napad su izveli odredi etiopske Vlade i amharska milicija. Procjenjuje se da je u trenutku napada u crkvi bilo najmanje tisuću osoba. Skrivale su se u crkvi, a napadači su ih izveli na trg ispred crkve i strijeljali ih. Mjesno stanovništvo tvrdi da su napadači htjeli ukrasti Kovčeg Saveza koji se čuva u crkvi i odnijeti ga u Adis Abebu. Navodno, Kovčeg u kojem su ploče s Božjim zapovijedima, dijelovi Svetoga Pisma, Aronov štap i mana čuva se u crkvi Majke Božje od Siona koja pripada Etiopskoj pravoslavnoj tevahedo Crkvi. Ta istočna Crkva ima oko 36 milijuna članova. Kovčeg čuva jedan svećenik koji ga nikada ne napušta, i samo on ga smije vidjeti. Zbog toga je predaja o pravom Kovčegu Saveza predmet rasprava već stoljećima.
U sjevernoetiopskoj pokrajini Tigrayu od studenoga 2020. vodi se rat između pokrajinskih i državnih vlasti. Do sada su poginule tisuće ljudi s obje strane. Sukobljene strane međusobno prebacuju krivnju za sukob tako da je teško doći do pravih informacija. Komunikacije Tigraya gotovo su u potpunosti prekinute, a novinarima nije dopušteno ući u područje napada na crkvu.
Papa Franjo i katolički biskupi na tom području u studenom su pozvali na mir i dijalog. Prema podatcima UN-a od početka rata desetci tisuća osoba izbjegli su iz Tigraya u Sudan, prenijela je CNA.

Izvor: Crkva na kamenu