U molitvi za obraćenje i duhovni mir

Foto: Cnak

HRASNO – Četvrta vazmena/uskrsna nedjelja, 12. svibnja, nedjelja Dobroga Pastira – dan duhovnih zvanja, Majčin dan, druga nedjelja u tome mjesecu, bilo je hodočašće i godišnje slavlje Kraljice mira u Svetištu Trebinjsko-mrkanske biskupije, u Hrasnu. Zahvaljujući vrijednim rukama i volji nekolicine župljana i župljanki, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, prostor Svetišta dolično je pripravljen za slavlje. U subotu je č. s. Matija lijepo, cvijećem, uresila vanjski oltar, crkvu, kip na Gradini i lurdsku špilju, a “ekipa” zastavama/barjacima Svetište.
Svanuo je, nasuprot prognozama koje su predviđale jaku kišu, oblačan, vjetrovit i prohladan dan. U 8 sati slavljena je jutarnja sveta Misa, s 40-ak sudionika među kojima valja izdvojiti jednu grupicu hodočasnika koja, godinama, pješice dolazi iz Zvirića (župa Humac!). Hodočasnici su stizali, bilo organizirano, po župama, bilo pojedinačno. I ove godine ih, pri dolasku u Svetište, pozdravlja don Milenko Krešić, voditelj programa. Daje upute, smjernice i potrebne informacije za slavlje. Među hodočasnicima su pripadnici ratnih postrojbi koje su braniteljski djelovale na ovom području početkom rata 90-ih: Lako-artiljerijski divizijun PZO iz Koprivnice, članovi 113. šibenske i 114. splitske brigade. Otišli su, i ovoga puta, prije svete Mise, na Stolove gdje su se pomolili, upalili svijeće i položili cvijeće na spomenik poginulih suboraca. Kao i prošle godine, molitvu je predvodio vlč. Ozren Bizek, župnik župe Peteranec i vojni kapelan za policiju i vojsku u varaždinskoj županiji koji je sudjelovao u koncelebraciji. Voditelj programa je svećenike koji su pristizali pozvao da se stave na raspolaganje hodočasnicima za svetu ispovijed. Nekolicina njih je ostala na raspolaganju za ispovijed i tijekom procesije i svete Mise.
U 11 sati, nakon zvonjave zvona, ministranti i svećenici idu iz crkve, u procesiji, na vanjski oltar, uz pjesmu “O, mila Majko nebeska”. Župnik i upravitelj Svetišta, don Antun Pavlović, pozdravlja hodočasnike ističući kako je, ipak, vremenska prognoza, koju mnogi prate na mobilnim aplikacijama, prestrašila vjernike pa je osjetno manje hodočasnika nego je bilo prijašnjih godina. Podsjetio je na zajedništvo koje se, u ovome Svetištu, odvijalo kroz pet korizmenih nedjelja kojemu je današnje slavlje kruna. Pozdrav je upućen pozvanim gostima, čestitka majkama za Majčin dan, svećenicima u koncelebraciji (bilo ih je petnaest) kao i onima koji su na raspolaganju za svetu ispovijed, članovima ratnih postrojbi uz obavijest da poslije svete Mise mogu uzeti u suvenirnici krunice kao uspomenu na ovaj dan i ovaj prostor, a izradile su ih obitelji dobročinitelja, s natpisom Hrasno. Konačno, pozdravljen je i predvoditelj misnoga slavlja don Ivo Šutalo, župnik župe Trebinje i biskupski vikar Trebinjsko-mrkanske biskupije. Don Ivo je započeo misno slavlje, a umjesto pokajničkog čina uslijedila je procesija uz Gradinu do kipa Kraljice mira. Procesijski hod koji je vijugao od vanjskoga oltara, kroz dvorište te uz Gradinu, pratilo je prekrasno pjevanje Gospinih litanija koje su predvodile župljanke župe Dračevo, Ivona Šuman i Petra Krvavac. Dolaskom na Gradinu, prekidaju se Litanije i pjeva se prva strofa Himne Kraljici mira nakon koje je uslijedila Posvetna molitva te blagoslov vozača i vozila. Dolaskom na oltar nastavljena je sveta Misa sa Slava Bogu na visini. Liturgijska čitanja navijestili su župljani župe Hrasno i Stolac, evanđelje don Rajko Marković, župnik i dekan stolački te je slijedila propovijed predvoditelja. Liturgijsko pjevanje su vrlo lijepo predvodili pjevači iz ove župe (većina ih ovdje ne živi, ali rado prihvate ovu zadaću). Na kraju misnoga slavlja župnik i upravitelj Svetišta uputio je zahvalu dragom Bogu na ovom danu i događaju te Gospi, Kraljici mira. Zahvalio je predvoditelju don Ivi, svećenicima, čitačima, pjevačima, ministrantima i svima na lijepom sudjelovanju. Zahvala je upućena i svima onima koji su na bilo koji način pomagali u pripravi ovoga slavlja. Na samom kraju izrazili smo počast Domovini pjevanjem Lijepe naše, uslijedio je završni blagoslov predvoditelja.
Zbog ovakva vremena i kiše koja je vrlo brzo uslijedila, otkazan je popodnevni program koji je predviđao nastup župnih zborova i skupina.
Unatoč svemu slavlje Kraljice mira bilo je izniman znak vjere i zajedništva okupljenih vjernika-hodočasnika. Vrijedilo je malo se potruditi i žrtvovati te, i uz rizik kiše, biti dionikom ovoga zajedništva.