U Mostaru zaređeno deset novih svećenika

Foto: Cnak

MOSTAR – U mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, na svečanoj svetoj Misi u 10 sati msgr. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski upravitelj zaredio je desetoricu novih svećenika: don Ivana Ančića (župa Katedrala, Mostar), don Branimira Bevandu (župa sv. Mateja, Mostar), don Tomislava Rajiča (župa Jablanica), don Vinka Nenadića (župa Vinjani), fra Marka Bandića (župa sv. Ivana Krstitelja, Ružići), fra Tomislava Crnogorca (župa Bezgrješnoga Začeća BDM, Posušje), fra Luku Ćorića (župa Uznesenja BDM, Široki Brijeg), fra Džonija Dragića (župa sv. Mateja, Mostar), fra Andriju Majića (župa sv. Mihovila Arkanđela, Drinovci) i fra Antonia Primorca (župa sv. Ante, Humac).
Uz biskupa Petra u koncelebraciji su bili fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, don Željko Majić, generalni vikar naših biskupija te velik broj svećenika.
Na riječi kojima je svaki kandidat okupljenu mnoštvu predstavljen imenom i prezimenom te svojim porijeklom iz pojedine župe, dolazili su pred reditelja te izricali svoju spremnost na svećeničku službu riječima: “Evo me!” Svojim peterostruko ponovljenim odgovorom “Hoću”, od kojih je zadnji nadopunjen riječima “S Božjom pomoću” ređenici su izrazili svoje opredjeljenje za služenje Božjem narodu. Na rediteljevo pitanje svakom pojedinom kandidatu: “Obećavaš li svom dijecezanskom biskupu i svojem zakonitom poglavaru poštovanje i poslušnost?”, spremno su odgovarali: “Obećavam”.
Biskup Petar u propovijedi između ostaloga kazao je: “Čemu svećenici danas? Može li se danas postati svećenik, kad se ponekad osjeća da sve manje ljudi traži i treba svećenike? Tako se mnogi danas s pravom pitaju – pa i u Crkvi. Odgovor je i danas, kao i prije, jasan i nedvosmislen: I današnji svijet treba svećenike! Isus Krist treba i želi svećenike koji će nastaviti njegovo spasenjsko djelo za ljude. To danas svjedoče naši ređenici, ali i svi svećenici. Isus Krist nam, doduše, ne nudi posebnu čast, nego nas poziva da budemo sluge, oni koji će umornoj braći i sestrama prati noge, izranjene od hoda bespućima ovoga svijeta, u potrazi za smislom života. (…) Božji narod, kojemu ćete biti poslani, ima pravo od vas i od svih svećenika očekivati besprijekornost života i odgovornost u vršenju službe. Ta će autentičnost svećeničkoga života biti prepoznatljiva i prepoznata u prijateljskoj riječi, strpljivosti, otvorenu pogledu, ugodnu razgovoru, u pristojnu ponašanju i dobrohotnu ophođenju s ljudima. Sve suprotno ovome često je znak nezrelosti i neozbiljna i neodgovorna prihvaćanja i življenja svećeničke službe.
I želim vam da budete svjesni da niti rad, niti napor, niti uspjesi i neuspjesi nisu središte svećeničkoga života i djelovanja, nego je središte samo jedno: liturgijsko slavlje u zajednici vjernika. U tom središtu i u toj zajednici nazočan je Dobri Pastir. Tu se on brine za svoju Crkvu.”
Pjevao je katedralni zbor Marija. U okupljenu puku osjećala se zahvalnost i radost zbog novih radnika na njivi Gospodnjoj kojima su za daljnji rad potrebne naše molitve.
Nakon misnoga slavlja okupljenima se obratio provincijal fra Miljenko čestitavši novoređenicima, njihovim župnicima, obiteljima. Također čestitao je biskupu Petru imendan kao i 25. obljetnicu svećeničkoga služenja.

Izvor: Crkva na kamenu