U ogledalu đubranskih mučenika

Foto: Cnak

POTOCI – Kao završetak vjeronaučne školske godine odlučili smo da se svake godine u prvu subotu mjeseca svibnja okupimo na biskupovu grobu na Đubranima. Svetu Misu u subotu, 4. svibnja 2019. u 11 sati, predvodio je don Ivica Boras, župnik župe sv. Mateja iz Mostara. Mjesto na kojemu se slavi sveta Misa jedno je od više simbola naše vjernosti Bogu i Katoličkoj Crkvi kroz povijest na ovim prostorima. Na ovom znakovitom mjestu pogubljen je u turskom vremenu biskup s pratnjom, kao i mnoštvo krizmanika. Turskim osvajanjem ovih krajeva naša povijest se okreće u smjeru zatiranja i mučeništva, o čemu govore pisani dokumenti kao i narodna predaja. Franjevački martirologij 18. listopada bilježi mučeništvo fra Filipa iz Ljubuškog i petorice braće novaka, koji su mučeni i pogubljeni od Turaka oko 1524. godine u Bijelom Polju.
Potrebno je sebi uvijek iznova posvijestiti da je vjera bez svjedočenja mrtva, ne donosi plod. “Kao što je tijelo mrtvo bez duše, tako je i vjera mrtva bez djela” (Jak 2,26). Naš životni-kršćanski imperativ jest: svjedočiti vjeru u Krista osobnim životom u svakom novom danu, mjestu, zvanju, osobama koje nam Bog stavlja na naš životni put. Biti vjernik ne znači imati samo krštenicu, nego život ispunjen dobrim djelima!
Zagledajmo se u ovo davno svjedočanstvo vjere đubranskih mučenika ispisano krvlju, i odgovorimo sami sebi kakav sam ja svjedok. Iščitava li se moje kršćansko ime u mome svagdanjem životu? Suobličujem li se Bogu ili prolaznome svijetu.

Izvor: Crkva na kamenu