U okrilju siromašnoga bogataša sv. Franje

Foto: Cnak

RAŠELJKE – Župa Rašeljke proslavila je 4. listopada 2021. svoga nebeskog zaštitnika sv. Franju Asiškoga svečanim euharistijskim slavljem na kojem su se sabrali uz domaće župljane i vjernici i štovatelji iz buškoblatskoga kraja. Na početku sve je nazočne pozdravio župnik don Ilija Drmić, napose predvoditelja ovoga slavlja stolačkoga župnika don Ljubu Planinića i sve nazočne svećenike i redovnike iz Karmela sv. Ilije, među kojima je bio i dugogodišnji rašeljački župnik don Mijo Klarić. Nakon toga uslijedila je procesija oko crkve za vrijeme koje je Litanije pjevao vinjansko-zagorski župnik don Joko Blažević.
Propovjednik don Ljubo vratio nas je u vrijeme povijesti, u kojoj je živio naš svetac sv. Franjo. Podsjetio nas je da je ovaj svetac rođen 1181. godine u Asizu, a umro je 3. listopada 1226. On je utemeljitelj Franjevačkoga reda, suosnivatelj reda Klarisa, te Trećega samostanskog franjevačkog reda i Svjetovnoga trećeg reda. Osim toga, rekao je da je vrijeme njegova života bilo katastrofično po mnogočemu, ali unatoč tome iz njega izrastao je veliki lik sv. Franje, kao i sv. Klare. Potaknuo je sve nazočne na nasljedovanje vrlina ovoga sveca jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve.
Poslije svete Mise uslijedio je “mali dernek” što su ga priredili vjernici sela Rašeljaka, a pridružili su im se i svi ostali župljani iz sela ove župe: Liskovače, Gornje Prisike, Blaževića, Vlake, Renića Doca, Kazaginca, Kurtovine, Galića i Renića.
Nadahnuti Franjinim materijalnim siromaštvom i duhovnim bogatstvom župnik ove župe i ravnatelj Biskupijskoga caritasa u Mostaru don Željko Majić priredili su odmah sljedeće nedjelje, 10. listopada, susret Caritasovih štićenika iz Mostara i Betanije s ovdašnjim vjernicima. Don Željko je predvodio obje nedjeljne svete Mise održavši prigodne propovijedi. Ovo je treće don Ilijino ugošćenje te naše braće i sestara nezaboravljenih, i to u Vinici 22. lipnja 2008., Viru 3. lipnja 2016. i sada ovdje u Rašeljkama. Ovakvi susreti s njima otvaraju nam mogućnosti svekolike karitativne djelatnosti na osobnom i skupnom planu, a poglavito da surađujemo s našim Caritasom.
Predvoditelj je oslonac za svoje propovijedi imao u evanđeoskom odlomku, gdje je opisan bogati mladić koji je tražio savjet od Isusa kako da se domogne vječnoga života o čemu je Isus propovijedao a on to čuo. Čuvši Isusov savjet da ode i sve svoje razdijeli siromasima, a potom da praznih ruku i s punim srcem dođe k njemu, te da ga nasljeduje, ovaj mladić je žalostan otišao od svoga Gospodina, jer se nije mogao odlučiti na takav korak. Potom je don Željko predstavio Caritas dviju naših biskupija, koji je 1982. godine osnovao biskup Pavao Žanić. Ovaj je Caritas djelovao s ostalim karitativnim i humanitarnim udrugama i tijekom Domovinskoga rata.
Sviranje i pjevanje za vrijeme ovih svečanih svetih Misa u spomenutim nedjeljama bilo je u mjerodavnosti Zbora mladih ove župe, a liturgijska čitanja pročitale su vrijedne lektorice župe.
Na kraju svetih Misa vjernici su nabavili proizvode caritasovih štićenika (uokvirene svete slike, križeve, krunice, raznovrsne posudice, privjeske, postolja za aperitive…).

Izvor: Crkva na kamenu