U Riječi Božjoj jest radost života

Foto: Cnak

SUTINA – U Sutini je 13. lipnja, proslavljen blagdan sv. Ante Padovanskoga, zaštitnika ove župe. Svetu Misu u 11 sati predvodio je don Josip Galić, župnik župe Presvetoga Srca Isusova u Potocima. U koncelebraciji uza župnika don Slavena Ćorića i predvoditelja don Josipa bilo je još desetak svećenika. Iako je bio vruć i sparan radni dan, okupilo se mnogo vjernika na svetoj Misi koja je slavljena na vanjskome oltaru u župnome dvorištu. Najprije je izmoljena pobožnost sv. Anti i Litanije pokraj svečeva kipa. Misna su čitanja pročitale mlade župljanke, domaći zbor sve je pratio svojom pjesmom a s njima je pjevao i sav puk.
Što možemo mi, današnji vjernici, učiti od sv. Antuna koji je živio i djelovao na početku 13. stoljeća, upitao se don Josip. U čemu nam on može biti uzor? Sveti Ante nam potvrđuje da je ideale moguće ostvariti. U tome se skrivaju svi odgovori na naša životna pitanja. Nalazimo se u vremenu kada se toliko često koristi riječ kriza: ekonomije, braka, crkve, morala. Međutim, najteži oblik krize danas jest kriza vjere. Želimo Isusa, ali Isusa bez križa, lagodan način života. No, ako Isusa ne slijedimo, onda između nas i ovoga svijeta nema razlike. Naša duša žeđa za radosnom viješću a ona dolazi od Riječi Božje u kojoj pronalazimo odgovor na najvažnija životna pitanja, istaknuo je don Josip u homiliji.
Za ovu proslavu župnik se sa svojim župljanima pripremao kroz 13 utoraka, s duhovnom devetnicom i napose s trima završnim danima trodnevnice, u kojima su misna slavlja predvodili: prve večeri župnik iz Domanovića don Gordan Božić sa svojim pjevačkim zborom, druge večeri župnik Jablanice i pročelnik Teološkoga instituta u Mostaru dr. don Marko Šutalo uz pjevanje zbora iz Neuma i treće večeri župnik župe Doljani fra Stjepan Pavličević kada je pjevala za vrijeme Mise klapa iz Posušja “Grga”. Prije svake Mise tijekom trodnevnice bila je vjernicima župe i hodočasnicima iz drugih župa prigoda za svetu ispovijed, dok je završne večeri trodnevnice bilo vrlo lijepo zajedništvo prisutnih vjernika i svih učenika i vjeroučenika župe koji su zahvalili Bogu za završetak školske i vjeronaučne godine.
Koristimo prigodu i navodimo da je ova župna zajednica u prošloj godini uvela novo i bolje grijanje u crkvu, a priprema se i za njezinu obnovu, jer su kiše, snjegovi i vjetrovi ostavili svoje utisnute tragove u zidove crkve sv. Ante. Župnik s narodom ne silazi sa skela dok sve ne dovede do neophodne ljepote koja će zasjati i kada budu tmurni jesenjski i zimski dani u ovome kraju i župi, koju je inače sada nakon hladna i kišovita proljeća dobrano ugrijao padovanski Svetac Svijeta iz Lisabona.

Izvor: Crkva na kamenu