U Trojstvu je istina života i ljubavi

Foto: Cnak

BLAGAJ – Presveto Trojstvo temelji se na vjerskoj istini: samo je jedan Bog a tri su Božanske osobe: Otac, Sin i Duh Sveti. Na početku svake molitve i svete Mise činimo znak križa i govorimo: Uime Oca i Sina i Duha Svetoga. Svećenik na početku svete Mise govori: Milost Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha Svetoga sa svima vama. Sve nam ovo ukazuje na važnost Presvetoga Trojstva u životu svakoga vjernika.
Zajednica vjernika župe Blagaj-Buna posvjedočila je svoju vjeru i pripadanje Crkvi Kristovoj upravo u župnoj crkvi u Blagaju, na svetkovinu i patron župe Presveto Trojstvo, 16. lipnja 2019. Misno slavlje započelo je u 11 sati, svečano uz pjesmu Mješovitoga zbora studenata Teološko-katehetskoga instituta u Mostaru pod vodstvom prof. don Nike Luburića. Župnik don Nikola Menalo svake godine kao predvoditelja misnoga slavlja poziva mladomisnike, pa je ove godine svetu Misu predvodio don Josip Radoš, župni vikar župe Mučeništva sv. Ivana Glavosjeka na Gradini. U koncelebraciji su još bili don Luka Pavlović, katedralni župnik i don Ivan Bijakšić, župni vikar. Budući da je crkva bila popunjena, dio je vjernika pobožno pratilo svetu Misu u crkvenome dvorištu. Studenti su pročitali čitanja a don Luka navijestio Evanđelje. Don Josip je u propovijedi govorio o tajni Presvetoga Trojstva iz kojega nam izvire sva istina o daru života, spoznaje i ljubavi.
Nakon propovijedi uslijedio je sakrament krštenja što je bila osobita radost za ovu župu. Roditelji zajedno s kumama donijeli su na krštenje dvije sestre blizanke Brigitu i Klaru koje su krštenjem postale djeca Božja. Svi su se zajedno pomolili da ove djevojčice po zagovoru svojih imenjakinja sv. Klare Asiške i sv. Brigite Švedske spoznaju trojstvenu ljubav Boga Oca, Sina i Duha Svetoga.
Župnik don Nikola na kraju misnoga slavlja čestitao je vjernicima proslavu svetkovine i naslovnika blagajske župne crkve te ih pozvao na sljedeću zapovjednu svetkovinu u Crk­vi, Presveto Tijelo i Krv Kristovu koja se slavi u četvrtak po Trojstvu, a župna crkva na Buni nosi ovaj naslov.

Izvor: Crkva na kamenu