U Zemunu proslavljena 300. obljetnica ponovne uspostave katoličke župe

Foto: http://www.srijembiskupija.rs/

ZEMUN (IKA) – Svečanom Misom u nedjelju 19. rujna 2021. u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu, koju je predslavio srijemski biskup Đuro Gašparović, proslavljena je 300. obljetnica obnove zemunske katoličke župe, izvijestili su iz Srijemske biskupije.
Katolička župa u Zemunu spominje se još 1332. godine, kako govore prvi podatci o postojanju crkve, a prema najstarijim danas poznatim spomenicama, u Zemunu su u 15. stoljeću, bile dvije župe: u gornjem gradu Zemlinum superius, i u donjem gradu Zemlinum inferius.
Dolaskom Turaka crkva je srušena i na tome mjestu podignuta je džamija, premda je Zemun tada bio naseljen većinom kršćanima – katoličkim življem, te življem slavenskog porijekla, koje je pripadalo istočnom obredu, jer je Zemun 1451. godine bio u vlasti Janka Hunjadija i srpskog despota Đurađa Brankovića.
Kad je austrijski vojskovođa Eugen Savojski početkom 18. stoljeća vojnim pohodom oslobodio Srijem i Banat od Turaka, Zemun se ponovo počeo naseljavati, a 1721. godine u Zemun kao misionari dolaze franjevci kapucini koji obnavljaju župu. U njihovo vrijeme zabilježeno je prvo krštenje 28. srpnja 1721. te prvo vjenčanje zabilježeno 1727. godine.

Izvor: Crkva na kamenu