U župi Dračevo – od Gospe do Gospe

Foto: Župa Dračevo

Proslava svetkovine Velike Gospe

U utorak, 15. 8. 2023., Misama u 8 i 11 sati svečano je proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, patron župe Dračevo. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je župni vikar don Ivan Aničić kojemu je to ujedno bio i prvi nastup u župi u koju je tek dan prije došao za kapelana. Za ovogodišnju proslavu patrona župe vjernike je kroz trodnevnicu pripremao župnik don Krešo koji je za tri večeri trodnevnice vjernicima izložio tri od četiri dogme o Gospi: da je Bogorodica, Vazda Djevica i da je Bezgrješno začeta. O četvrtoj dogmi govorio je don Ivan na svečanoj Misi svetkovine.
Na svečanoj Misi u koncelebraciji bili su okolni svećenici: don Ivo Šutalo, župnik u Čeljevu; don Bernard Marijanović, župnik u Gabela Polju; don Vinko Puljić, upravitelj župa Gabela i Gorica-Struge; don Ivan Perić, župnik u Studencima; don Ilija Petković, mlađi, župnik u Čapljini; don Radoslav Zovko, duhovni pomoćnik u Čapljini te don Ilija Petković, stariji, župnik u hrvatskoj župi Oakville (Kanada).
Na kraju Mise don Krešo je kratko predstavio novoga kapelana don Ivana i zaželio mu srdačnu dobrodošlicu.

Proslava blagdana sv. Roka

Sutradan po velikoj Gospi, u srijedu, 16. 8. 2023., Misama u 7 i 11 sati, proslavljen je blagdan sv. Roka u dračevskoj filijali, mjestu Sjekosama. Sv. Roko zaštitnik je oboljelih od kuge, gube, kolere i drugih kužnih bolesti. Njegovo štovanje iz Sjekosa proširilo se u sva okolna mjesta odakle dolaze mnogi hodočasnici, među kojima je bilo i onih koji su po zagovoru sv. Roka doživjeli ozdravljenje od raznih kožnih bolesti. Ranu Misu u 7 sati predslavio je župnik don Krešo koji je govorio o potrebi liječenja modernih moralnih i psihičkih bolesti. Na Misi je bilo više od pet stotina osoba. Svečanu Misu u 11 sati predslavio je don Ivo Šutalo, a u koncelebraciji su bili župnik don Krešo i neumski župnik don Mladen Šutalo. Don Ivo je u homiliji usporedio nedavno vrijeme u kojemu je vladao teror i strah od koronavirusa s vremenom u kojemu je živio sv. Roko. Na obje Mise bilo je mnoštvo vjernika, osobito na jutarnjoj Misi.

Proslava svetkovine Male Gospe

Rijetke su župe koje u svome okrilju imaju Veliku i Malu Gospu. Župna crkva u Dračevu posvećena je Velikoj, a filijalna crkva u Doljanima posvećena je Maloj Gospi. Ova mala i lijepa Gospina crkva u Doljanima iz 1861. svjedok je začetka dračevske župe koja je započela ovdje u Doljanima 1874. Ispred ove crkve ima veliki i prelijepi Gospin park u čijem se središtu nalazi kameni oltar gdje se za lijepa vremena slave Mise.
Doljanska Mala Gospa već odavna privlači domaće vjernike i mnoge hodočasnike iz okolnih župa. Prvu Misu ovogodišnje trodnevnice predslavio je don Ilija Petković koji je došao sa župnim zborom mladih. Drugi i treći dan trodnevnice predvodio je kapelan don Ivan. Oba su svećenika u svojim poučnim i poticajnim homilijama pozvali vjernike da nastoje ići putem svetosti nasljedujući Gospinu malenost jer se jedino tako postaje velik.
Misno slavlje na samu svetkovinu u 11 sati predvodio je don Mile Vidić, župnik župe Prenj. Don Mile je u svojoj homiliji posebno istaknuo izgubljenost današnjega čovjeka i kršćanina koji ne živi po Marijinim načelima vjere, nade i ljubavi. Marija je svojim uzorom i zagovorom prijeki put do Isusa.
Više od šest stotina vjernika bilo je na večernjoj Misi u 18 sati koju je predvodio župnik.
Za sve dane, prije i za vrijeme Misa, ispovijedali su okolni svećenici. Promatrajući hodočasnike i njihove brojne i skrušene ispovijedi, ostajem zadivljen vjerom i pobožnošću ovih naših vjernika hodočasnika. Uglavnom je to ženski svijet srednje i starije dobi. Kako ovu pobožnost prenijeti na mlađa pokoljenja? Evo izazova i zadaće za mlađe svećenike.

PuK

Izvor: Crkva na kamenu