Učini srca naša po Srcu svome

Foto: Cnak

ČELJEVO – U hercegovačkim biskupijama šest je župa i župnih crkava posvećeno u slavu Presvetoga Srca Isusova. U Mostarsko-duvanjskoj pet: Crnač, Kongora, Potoci, Šipovača-Vojnići te Studenci gdje je ujedno i biskupijsko svetište Presvetoga Srca Isusova od 1998. godine. U Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji jedna župa: Čeljevo. Sve se ove župne crkve sa svojim župljanima pripremaju za proslavu svoga liturgijskoga Naslovnika. Tako je i župnik župe Čeljevo, don Tomislav Ljuban, upriličio trodnevnicu u povodu svetkovine Srca Isusova, koja se slavila u petak 8. lipnja, a u ovoj župi u nedjelju 10. lipnja.
U subotu 2. lipnja, uoči trodnevnice, upriličena je večer duhovne glazbe i folklora na prostoru pokraj župne crkve. Program je započeo nakon svete Mise koja je slavljena u župnoj crkvi u 19 sati. U programu su sudjelovali: zbor mladih “Mir” i tamburaški sastav “Biseri” iz župe Blagaj-Buna, vokalni sastav “Glorija” iz Čeljeva, te vokalni sastav “Sveti Mihovil” iz župe Prenj. U folklornom dijelu programa nastupila su hrvatska kulturno-umjetnička društva: “Luke” Čapljina, “Domaljevac”, “Drijeva” Gabela i “Stolac”.
Duhovni program nastavljen je trodnevnicom sa svetim Misama u 19 sati. Misno slavlje u utorak 5. lipnja predvodio je don Ivo Šutalo, vikar Trebinjske biskupije i župnik u Trebinju. U srijedu 6. lipnja svetu Misu predvodio je don Jozo Ančić, a propovijedao je biskup msgr. Ratko Perić. Župa je Čeljevo osnovana 1974. godine. Tada je za prvoga župnika biskup Petar Čule imenovao don Jozu Ančića,  rodom iz duvanjske župe Kongora. Stoga se čeljevski župnik dogovorio s don Jozom da kao zlatomisnik predslavi svoju jubilarnu Misu u župi u kojoj je bio prvim župnikom i graditeljem župne crkve i kuće. Na Zlatnoj je Misi pjevao župni zbor s Ledinca, gdje don Jozo danas župnikuje. Prije početka euharistijskoga slavlja pozdravne je riječi zlatomisniku, župniku, biskupu kao i cijelomu puku izgovorio jedan župljanin, koji je zahvalio don Jozi na svemu što je učinio za župu Čeljevo, u vrijeme svoga sedmogodišnjega župnikovanja (1974.-1981.), a evo sretno je doživio pedeset godina svećeništva. U ime župe i župljana kao uspomenu i zahvalu poklonio mu je sliku Srca Isusova i čeljevske crkve, umjetnički rad župljanina E. Markote. Srdačnu dobrodošlicu zlatomisniku i svima u crkvi izrazio je i župnik don Tomislav. Predvoditelj zlatomisničkoga slavlja zahvalio je Bogu za dar pedeset godina svećeništva.
U četvrtak 7. lipnja slavljena je sveta Misa za branitelje u čeljevskom groblju, a nakon svete Mise nastavljeno je pučko veselje u dvorištu škole povodom manifestacije Lipanjskih zora. Na svetkovinu Presvetoga Srca Isusova svečanu svetu Misu u 11 sati predvodio je župnik don Tomislav, dok je u nedjelju, kako je već ustaljeno u ovoj župi da se slavi Naslovnik, misno slavlje predvodio fra Velimir Bagavac, župni vikar iz Drinovaca. Fra Velimir je u propovijedi potaknuo vjernike na vjernost Srcu Isusovu.

Izvor: Crkva na kamenu