Ukorijenjeni na Riječi Božjoj

Foto: Cnak

SKOPALJSKA GRAČANICA – Blagdan sv. Jeronima, kojega crkvena tradicija naziva Dalmatincem, proslavljen je u župi Skopaljska Gračanica kod Uskoplja. Istoga se dana također obilježio početak Godine Riječi Božje. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. dr. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnoga ordinarijata u BiH. Osamnaest svećenika također je sudjelovalo na svetoj Misi prije koje su imali svoj dekanatski sastanak. U svojoj propovijedi nadbiskup je podsjetio na život sv. Jeronima koji je zaštitnik teologa, učitelja, studenata te visokoškolskih ustanova. “Na današnji dan prije 1600 godina umro je Jeronim Dalmatinac, autor prijevoda Svetoga Pisma na latinski jezik, teolog, filozof, jezikoslovac”. Ovaj je svetac cijeloga života istraživao Riječ Božju, stoga je u svojim spisima isticao važnost Pisma te je zaključio: “Nepoznavanje Pisma jest nepoznavanje Krista”. Nadbiskup je pozvao sve vjernike da se tijekom Godine Božje Riječi još više posvete čitanju i proučavanju Svetoga Pisma jer “proučavajući Pisma još više upoznajemo Krista i tako napredujemo na putu dobrote i svoga posvećenja”, kazao je nadbiskup Vukšić.
Ovoj je župi sv. Jeronim drugi nebeski zaštitnik. Naime, župa je utemeljena 1911. godine te je stavljena pod zaštitu sv. Jeronima i tada je bila jedina župa na području Bosne i Hercegovine posvećena ovomu svecu. Sv. Jeronim je bio nebeski zaštitnik ove župe sve do gradnje današanje crkve koja je posvećena Srcu Marijinu.
Za ovu župu ima nade i budućnosti što govori velik broj djece te podatak da će u 2021. godini imati 16 prvopričesnika. “Ovo je znak da povratnička župa koja je u ratu potpuno stradala ima mladih obitelji koji daju ohrabrenje za sadašnjost i ulijevaju nadu za budućnost ove župe”, kazao je župnik don Ilija Ivoš. Najstariji među župljanima župe Skopaljska Gračanica jest Egidije Lučić, rođen 1924. godine, a najmlađa Nikolina Debeljak, rođena ove godine kao četvrto dijete u obitelji Davora i Ružice Debeljak.

Marijana Zelić

Izvor: Crkva na kamenu