Uskrsni duhovno-kulturni program

Foto: CNAK

POTOCI – Druge uskrsne nedjelje ili nedjelje Milosrđa u velikoj dvorani Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju, u organizaciji župnoga ureda Potoci, upriličen je duhovno-kulturni program, koji se sastojao od raznovrsnih glazbenih točaka i promocije novoga broja župnih novina Potoci. To su novine koje prate život u ovoj župnoj zajednici posljednjih devet godina. Pokrenuo ih je sadašnji župnik don Josip Galić. Prvotna svrha ovih novina jest da se proučava i zabilježi bremenita povijest Hrvata katolika Bijeloga Polja. Novine se sastoje od aktualnosti iz župe, duhovnoga kutka, povijesnoga kutka i župne godišnje statistike.
Budući da u župi djeluje više sekcija, ovo je bila lijepa prigoda da svi oni pokažu što su radili u posljednje vrijeme. Ovaj je kulturno-zabavni program u trajanju od sat vremena veoma uspješno izvelo 85 naših župljana. Izvođači su bili dječji zbor Potoci, mješoviti višeglasni župni zbor Potoci, HKUD Potoci s tamburaškom i folklornom sekcijom.
Dvije skupine dječjega folklora izvele su nekoliko koreografija: Hercegovina, Podvelebitski kanal Ražanac, Lindžo i Sjedi ježo (igra iz Turopolja). Posebni gost domaćih folkloraša bio je mladi lijaričar i guslar Jure Miloš iz Gruda.
Dječji je zbor otpjevao dvije pjesme, njima najdražu uskrsnu pjesmu U osvit zore i Djeca ljubavi koju je napisala i uglazbila sestra Terezija. Veliki zbor je nastupio s uskrsnim pjesmama: Radost prosu se i Provreše vode života. Program je vodio mladi bračni par Ante i Marina Bevanda. Za ovu prigodu izvedena je i pjesma nastala u muci Domovinskoga rata i izbjeglištva Sunčana bjelopoljska kotlina u izvedbi njezina tvorca Mirka Golemca.
Župnik je na kraju programa posebno zahvalio sestrama na čelu s obericom s. Robertinom Barbarić koje su za ovu prigodu otvorile svoju prelijepu dvoranu. Zahvala pripada i voditeljicama župnih crkvenih zborova s. Tereziji Markić, s. Bibijani Ćurlin, voditelju folklora Vedranu Vidoviću, kao i voditelju tamburaša Davoru Kožulu i Mateju Kljaji.

Izvor: Crkva na kamenu