Ustrajte u vjeri, nadi i ljubavi!

Foto: Cnak

MOSTAR – U petak, 29. lipnja 2018., na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, msgr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije, zaredio je za prezbitere dijecezanskoga đakona don Josipa Radoša iz Kongore, kojega je narodu predstavio don Ivan Štironja, povjerenik za duhovna zvanja, te članove Hercegovačke franjevačke provincije: fra Juru Barišića iz Šuice, fra Jozu Hrkaća iz Širokoga Brijega i fra Roberta Kavelja iz Obara, koje je predstavio tajnik Provincije fra Stanko Ćosić.
Misno slavlje u 10 sati započelo je procesijom iz kripte sv. Josipa prema katedrali. U procesiji je uz biskupa Ratka bio i provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko, generalni vikar don Željko Majić te oko 40 svećenika, dijecezanskih i redovničkih, bogoslova, sjemeništaraca i franjevačkih novaka. Rodbina i prijatelji četvorice novoređenika te drugi vjernici ispunili su katedralu Marije Majke Crkve. Euharistijsko slavlje uzveličao je Katedralni zbor Marija.
Reditelj je, pozdravivši braću svećenike koncelebrante, pozvao novoređenike na potpuno predanje Kristu i njegovoj Crkvi te izgovorio homiliju nakon misnih čitanja o sv. Petru i o sv. Pavlu. Na osnovi čitanja uputio je nekoliko poruka novoređenicima. Tko god prima od Boga dar, tj. tko vjeruje vrhunaravnim činom vjere, on je stijena, kremen, neoboriva i nerazoriva hridina. Svatko od nas svojom vjeroispoviješću ugrađuje svoj kamen u zgradu Crkve Kristove. U tom smislu svatko je od nas čestica Crkve. Takvomu Bog povjerava i obećava velike stvari. Novoređenici, ovih ste dana izrekli i potpisali ispovijest vjere za svoj učiteljski, posvetiteljski i upraviteljski svećenički život. Danas to i javno potvrđujete ovim svetim činom.
Želite li na Isusovu stranu, pobijedit ćete! Pavao je pobijedio ustrajavši s Isusom. Molimo za vas da ustrajete u vjeri, nadi i ljubavi. Vi ste, poštovani novoređenici, odavno odlučili, ovih dana, nakon svih kanonskih izvida, i potpisali a danas primate sveti red prezbiterata da dobar boj bijete, da dobru trku izdržite i dobru vjeru u Presveto Trojstvo očuvate i u sebi i u drugima. Pratio vas u svećeništvu moćan zagovor svečara – Apostolskih prvaka, poručio je biskup Ratko.
Prije završnoga blagoslova provincijal o. Šteko zahvalio je svima koji su na bilo koji način pridonijeli duhovnom rastu i svećeničkom zvanju ovih zaređenih novomisnika u njihovu životu. Nakon svete Mise uobičajeno čestitanje, čašćenje i razgovor u katedralnoj dvorani.

Izvor: Crkva na kamenu