Ususret 50. obljetnici župe

Foto: Cnak

HUTOVO – Župa Hutovo, u Trebinjskom dekanatu, osnovana je 1971., posvećena Kristu Kralju. Župna crkva, također s naslovom Krista Kralja, dovršena je i blagoslovljena 1980. godine. U blizini crkve, u dvorištu, nalazi se kapelica sv. Ivana Krstitelja i sv. Luke evanđelista iz nepoznata vremena. Pravo govoreći, jedna crkva ne može biti naslovljena na dva sveca koji nisu uobičajen liturgijski dvojac, na primjer: sv. Petar i Pavao, sv. Filip i Jakov, sv. Šimun Revnitelj i Juda Tadej, ali u Hutovu može: sv. Ivan Krstitelj i sv. Luka evanđelist. Da je to župna crkva, ne bi se moglo tako nazivati. Ali budući da je riječ o kapelici koja ima lik i sv. Ivana i sv. Luke, može tako ostati. Sveti je Ivan drugi zaštitnik župe, a sveti Luka – treći.
Župnik don Anđelko Planinić pozvao je biskupa Ratka da na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 2020. predvodi misno slavlje i podijeli sakrament svete Potvrde četveroma pripravnika te Prvu svetu Pričest jednomu učeniku.
Župnik je pozdravio predvoditelja i koncelebrante, dekana don Ivicu i susjeda don Nedjeljka, krizmanike i sve nazočnike. Spomenuo je koliko je učinjeno i u crkvi i oko crkve i napomenuo da se dogodine obilježava 50. obljetnica osnutka ove župe. Vjernici su crkvu ispunili i svojom nazočnošću i molitvom i pjesmom. Zbor je, pod ravnanjem vjeroučiteljice Anite, pjevao nepromjenljive dijelove svete Mise i ostale misne pjesme.
Biskup je u propovijedi govorio o svetom bračnom paru Zahariji i Elizabeti, kojima Bog nije dao djeteta u njihovoj mlađoj dobi kada su oni željeli, nego je uskladio Pretečin dolazak na ovaj svijet s dolaskom Mesije Krista Gospodina.
Ivan je svojim životom u vrhunskom stupnju pokazao da u njemu ima Duha Božjega, dara mudrosti i razuma, dara jakosti i strahopoštovanja, dara savjeta, znanja i pobožnosti.
Krizmanici, evo uzora i pomoćnika na putu života.