Važna pobjeda za život

Foto: https://www.pexels.com/

POLJSKA – U srijedu, 27. siječnja, na snagu je stupila odluka poljskog Ustavnog suda o zabrani eugeničkoga pobačaja kojom je potvrđeno pravo na život nerođenoj djeci s invaliditetom. To znači da će odsada u Poljskoj biti zabranjeni svi pobačaji osim u slučaju silovanja, incesta ili kada su majčini zdravlje i život ugroženi. Za mišljenje o važnosti ove sudske odluke pitali smo Gorana Andrijanića, novinara poljskoga portala Wpolityce.pl i tjednika Sieci. “Ova zabrana je iznimno velik korak prema civilizaciji života u zakonskoj praksi koja regulira zaštitu nerođene djece. Mislim da ćemo važnost toga koraka početi istinski razumjeti tek u godinama koje su pred nama”, rekao je Andrijanić. “Važno je napomenuti kako je ova odluka nastala iz kontinuiteta ustavodavne prakse i tradicije poljske III. Republike i nije nikakav ‘zaokret’. To je jasno iz obrazloženja odluke koja se poziva na prethodne odluke drugih saziva Suda od kojih su neki djelovali u vrijeme kada su Poljskom vladale lijeve stranke. Dakle, odluka nije nikakav ‘politikantski’ potez niti manipulacija takve vrste. Njezina je snaga utemeljena u pravu, ne u trenutačnom odnosu snaga političkoga konteksta”, dodao je.
Ustavni sud svoju je odluku donio još 22. listopada, no vlada je odgodila njezino stupanje na snagu zbog prosvjeda koji su izbili u zemlji nakon odluke. Sud je 27. siječnja objavio i obrazloženje svoje presude koje je prema Andrijanićevim riječima vrlo dobro pogođeno. “Iskreno, kada čitam retke iz obrazloženja odluke koji govore da ‘čovjek ima pravo na život od trenutka začeća’ ili da ‘nema boljih ili lošijih ljudskih bića’ ili da ‘jednaku vrijednost imaju život nerođena djeteta, mladoga čovjeka i čovjeka koji je star’, mogu osjetiti samo ponos i radost”, kazao je.
Andrijanić je potez poljskog Ustavnog suda okarakterizirao kao “bunt protiv civilizacije smrti” što se može promatrati i u svjetlu činjenice da su pojedine zemlje poput Islanda i Danske eugeničkim pobačajima došle do toga da se djeca sa sindromom Down u tim zemljama gotovo ne rađaju. “Živimo u civilizaciji u kojoj pojedina društva ubijaju nerođene ljude sa sindromom Down i sličnim stanjima i doživljavaju to kao nešto potpuno normalno. Ovo što se dogodilo u Poljskoj jest suprotstavljanje tom načelu eugenike koja ulazi u same temelje društva i odgovor na njega jasnim kulturološkim i etičkim stajalištem na kojemu je današnja Europa nastala”.

Izvor: Crkva na kamenu