Velika je snaga vjere u ovome svijetu nevjere

Foto: Cnak

MOSTAR – Svetkovina sv. Tome apostola svečano je proslavljena u istoimenoj mostarskoj župi na Bijelome Brijegu u utorak, 3. srpnja 2018., u prepunoj crkvi. Svečano misno slavlje u 18 sati predvodio je don Damir Pažin, duhovni pomoćnik u župi sv. Ivana apostola u Mostaru. U svojoj propovijedi pozvao je prisutne vjernike, među kojima je bio velik broj djece i mladih, kao i mlađih obitelji da se ne boje nikakvih nevolja suvremenoga svijeta, čega se nije plašio u svoje vrijeme ni sv. Toma. U koncelebraciji je, uza župnika don Krešu Puljića bilo desetak svećenika. Misno pjevanje predvodila je grupa mladih koju predvodi Pava Ćorić. Nakon svete Mise pred crkvom je bilo narodno veselje.
U ovoj župi sv. Tome apostola u Mostaru djeluje sedam živih krugova (zajednica) koji se nazivaju prema sedam odlika Kristova kraljevstva: istina, život, svetost, milost, pravda, ljubav i mir. Prema ovim odlikama napravili su i župnu zastavu. Svih ovih sedam živih krugova tvore Pokret vjeroučenika za novu evangelizaciju koji se zove DUGA (Dioništvo u grupnom apostolatu). Poslije završene školske i vjeronaučne godine ovaj Pokret prerasta u Ljetni oratorij koji su nazvali “DUGA-PRUGA”, tj. dvotjedno vrijeme kada animatori s djecom organiziraju zajedničko druženje u grupnim igrama, natjecanju, molitvi, pjesmi, kreativnim radionicama i zabavi. Ljetni oratorij dobio je naziv “DUGA-PRUGA” jer su na prirodnom fenomenu duge, koja je simbol našega krsnog saveza s Bogom, nacrtali vlak od sedam vagona koji ide od zemlje prema nebu, a čiji je vlakovođa Isus. Zato i pjevaju u jednoj od dugoprugaških pjesama: “Vlakovođa naš je Isus, on jedini put je nama, vagoni su našeg žića, na duginim tračnicama.” Djeca koja dolaze redovito na župni vjeronauk i koja aktivno sudjeluju u raznim “živim krugovima” ove župe, nastavljaju svoje aktivnosti u ovom Ljetnom oratoriju.
Ljetni oratorij organizira se obično nakon proslave patrona župe sv. Tome apostola. Ove godine koncertom i drugim raznovrsnim programom animatora i djece, u subotu, 7. srpnja, svečano je završen ovaj dvotjedni Ljetni oratorij na kojemu je sveukupno sudjelovalo 170 djece i 50 animatora. U sklopu tjednoga programa imali su i cjelodnevni izlet na Gorance, čiji su plan i program pripremili animatori.

Izvor: Crkva na kamenu