Velika po svojoj malenosti

Foto: Cnak

LEDINAC – Blagdan svete Male Terezije od Djeteta Isusa, najmlađe naučiteljice Crkve i zaštitnice misija, slavimo 1. listopada kada se spominjemo lika i nauka ove karmelićanke čija duhovnost privlači i nadahnjuje zvanja ne samo karmelskim nego i svim drugim redovima. Pred njezinom velikom malenošću zastali su i brojni teolozi a pape je nazvaše “najvećom sveticom modernih vremena” (Pio X.) i “Riječju Božjom našem vremenu” (Pio XI.).
Da i dalje zahvaća i Bogu približava mnoge koji Boga traže, vidjelo se i u župi Ledinac koja je jedina župa u Hercegovini posvećena ovoj svetici u čast. Svake je godine na njezin blagdan u ovoj župi veoma svečano. Župnik don Ivan Kordić organizirao je devetnicu uoči proslave blagdana kada se prije večernje svete Mise u 18 sati molila krunica i pobožnost svetoj Maloj Tereziji. Na sam blagdan svečana sveta Misa slavljena je u 11 sati. Svetu Misu predvodio je i uputio prigodnu homiliju biskup Petar Palić, a u koncelebraciji bilo je 17 svećenika. Lijepo vrijeme omogućilo je vjernicima da sudjeluju na svetoj Misi i borave u dvorištu crkve jer je velik broj župljana ispunio crkvu. Svetu Misu svojim je pjevanjem pratio župni zbor “Nebeske ruže”.
Biskup Petar istaknuo je da je sveta Mala Terezija “malena” samo u imenu, a velika u djelima, u svojoj poniznosti, velika je u svojoj malenosti. Gospodin malenima očituje svoju ljubav i po malenima ostvaruje svoje namisli. Molimo danas njezin zagovor da u svome životu kao maleni i ponizni uvijek imamo otvoreno srce za Božje djelovanje. Po životu i djelovanju svete Male Terezije pokušajmo otkriti koji bi bio put do ostvarenja naše svetosti.
Na kraju misnoga slavlja župnik don Ivan zahvalio je biskupu Petru i svećenicima na sudjelovanju u svetoj Misi, ministrantima, pjevačima i vjernicima što su bili dio ovoga euharistijskog slavlja.

Izvor: Crkva na kamenu