Velike smo stvari obećali Bogu, još su veće obećane nama

Foto: Cnak

ČAPLJINA – Na svetkovinu sv. Franje Asiškoga, zaštitnika župe Čapljina, 4. listopada 2018., slavljena je sveta Misa u Pastoralnome centru, koji su vjernici ispunili svojom molitvom i pobožnošću. Župnik i dekan čapljinski don Ivan Kordić pozvao je biskupa Ratka da predvodi slavlje na kojem se našlo još 15 svećenika. Na početku misnoga slavlja okupljene je pozdravio župnik don Ivan zaželjevši dobrodošlicu biskupu, svećenicima i vjernicima u svoje i u ime župnoga kapelana don Dragana Filipovića. Bilo je lijepo vidjeti dječicu i mlade, pripravnike za sakramente svete Pričesti i Potvrde, koji su napunili prve klupe i pobožno sudjelovali u svetoj Misi. Budući da smo na početku školske i vjeronaučne godine, na sve prisutne učenike biskup Ratko zazvao je Božji blagoslov i blagoslovio ih. Župni je zbor višeglasnim skladnim pjevanjem pridonio svečanom slavlju svete Mise.
Biskup je nakon čitanja Evanđelja izgovorio propovijed o sv. Franji (1181.-1226.), velikomu svecu Katoličke Crkve, njegovim Spisima i o njegovu Hvalospjevu stvorenja svemogućemu Gospodinu ili Pjesmi brata Sunca. Nije on ostavio pisanih velikih i učenih djela. Nije on ubrojen među naučitelje Crkve. Nije on čak isticao da njegovi sljedbenici i sljedbenice trebaju pohađati neke visoke škole i posvećivati se velikim studijskim istraživanjima, jer se bojao da to ne bi naškodilo poniznosti koja mu je bila na srcu više nego svi akademski stupnjevi. Držao se one Pavlove: Znanje napuhuje, a ljubav izgrađuje (1 Kor 8,1).
Zahvaljujemo Bogu za ovo veliko svetačko stvorenje koje se zove sv. Franjo, kojega je Bog svojom milošću i svetošću oblikovao, a on se dao obrađivati, i od njega učinio silna sveca po poniznosti, poučljivosti, po služenju, po hvali i slavi koju je Franjo iskazivao Jedinomu dostojnomu. A sve završava ne na ovome nego na drugome svijetu. “Velike smo stvari obećali Bogu, još su veće obećane nama”, veli veliki Asižanin. Ne boj se da će ti Bog ostati dužan i na ovom svijetu. Uzvratit će ti stostruko, istaknuo je biskup Ratko.
U povodu patrona župe održana je i devetnica u čast sv. Franje. Tijekom devetnice vjernici su se pripremali za proslavu patrona molitvom svete krunice i litanijama u čast sv. Franje.

Izvor: Crkva na kamenu