Virtualna izložba “Od Božića do Božića – Pučka pobožnost Hrvata u BiH”

Foto: IKA

DUBROVNIK (IKA) – Virtualna izložba “Od Božića do Božića – Pučka pobožnost Hrvata u Bosni i Hercegovini” postavljena je i predstavljena u srijedu 23. prosinca na mrežnim stranicama Hrvatske matice iseljenika. Autor izložbe je etnolog karmelićanin dr. sc. o. Zvonko Martić. Izložba predstavlja nematerijalne kulturne aspekte kulture i pučke tradicije koji slijede liturgijski kalendar. Običaji božićnog i korizmeno-uskrsnog ciklusa, ali i dana kroz godinu prikazani su kroz vrsne fotografije Jasmina Fazlagića u kojima se očituje transcendencija duha naroda u njegovoj obuzetosti svetim i svečanim.
O. Martić voditelj je Etnografske zbirke Samostana i duhovnog centra “Karmel sv. Ilije” na Bušku jezeru u okolici Tomislavgrada, autor je niza izložbi i predavanja, te koautor izvrsno opremljene monografije Vila bana zvala priko Vrana – Tradicijska odjeća, pjesme i plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini u 21. stoljeću.
Kustos izložbe, urednik i autor predgovora je etnolog Ivica Kipre, a organizator Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik.
Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja 2021. Na mrežnim stranicama Hrvatske matice iseljenika može se pogledati hrvatska verzija i engleska verzija izložbe. Izložbu prati i dvojezični katalog.

Izvor: Crkva na kamenu