Višestruko slavlje u mostarskoj katedrali

Foto: Cnak

MOSTAR – Na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, 14. rujna 2018., proslavljene su tri svečanosti u mostarskoj katedrali. Prvo je obljetnica posvete stolne crkve, tj. katedrale. Naime, prije 38 godina, 14. rujna, na poziv umirovljenoga biskupa Petra Čule i biskupa Pavla Žanića, koji je preuzeo upravu biskupijâ, kardinal Franjo Šeper, pročelnik Kongregacije za nauk vjere, posvetio je katedralu u čast Marije Majke Crkve. Iako je obrazac svete Mise od obljetnice posvete crkve, uvijek se u propovijedi istakne i drugo slavlje, blagdan Uzvišenja Kristova Križa, kojim je označena i ova katedrala i cio naš ljudski život. Treće je slavlje obljetnica ređenja biskupa Ratka Perića, koji je 1992. primio sakrament svetoga reda episkopata.
Svečano Misno slavlje predvodio je biskup Ratko u 18 sati, u koncelebraciji s vojnim ordinarijem u BiH biskupom Tomom Vukšićem, generalnim vikarom don Željkom Majićem, viceprovincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivanom Ševom i 26 dijecezanskih svećenika. Svetu je Misu pjevanjem pratio katedralni zbor “Marija” pod ravnanjem don Nike Luburića, a čitanja su povjerena dvojici bogoslova, Ivanu Aničiću iz katedralne župe, i Vinku Nenadiću, iz Hercegovačkih Vinjana, koji su nakon biskupove propovijedi liturgijski pripušteni među kandidate za đakonat i prezbiterat Mostarsko-duvanjske biskupije.
U prigodnoj propovijedi biskup je naglasio: “Kada je Bog stvarao prve ljude, pojedinačan ljudski lik i tijekom vremena cio ljudski rod, imao je konkretan uzorak pred sobom kako bi to biće izgledalo. Sin je Božji u ljudskome tijelu uzor i prauzor svakomu čovjeku. I umjesto da se mi suobličimo Slici njegovoj, savršenu čovjeku, mi smo se ljudi, u veliku broju, izvrnuli na Boga, osobito na povijesnoga Isusa, na jedincatoga Sina Božjega, dali se na izobličenje njegova presvetoga Tijela i presvete Krvi. Oborili se na taj naš savršen uzorak i utisnuli svoju izopačenu sliku mržnje i prijezira u njegovo presveto Lice.  Mi smo toga Isusa, uzora savršena čovjeka, smrskali do neprepoznatljivosti.
Ali nismo uspjeli koliko smo god htjeli i poduzeli. On je i tjelesno oživio: uskrsnuo! On se posve preobrazio. I križ mu je doživio veličanstveno uzvišenje. Čega smo se do njegova raspeća stidjeli, time se nakon njegova uskrsnuća ponosimo! I opet nas je taj savršeni čovjek i savršeni Bog pozvao da se odreknemo laži, zlobe i rugobe i da slijedimo Njegovu Istinu, Njegovu Dobrotu i Njegovu Ljepotu. Kriste Bože, smiluj se svima nama!”
Na svršetku višestruka slavlja, u ime svećenika i vjernika čestitku biskupu za njegovu obljetnicu ređenja i 25. obljetnicu upravljanja hercegovačkim biskupijama izrazio je generalni vikar don Željko Majić.

Izvor: Crkva na kamenu