Vitina proslavila nebeskoga zaštitnika

Foto: Cnak

Vjernička zajednica sv. Paškala Bajlonskog u Vitini kod Ljubuškog, 17. svibnja 2022., proslavila je svoj patron. Prije svete Mise upriličena je procesija s kipom sv. Paškala koja se kretala od župne crkve do “grljevskoga puta”, pa od glavne ceste natrag do crkve. Procesiju su predvodili ministranti s križem, potom mladi sa zastavama te školska djeca, framaši, svećenici, župni zbor i ostali vjernički puk.
Euharistiju je predslavio član Francuske franjevačke provincije fra Boris Barun, u koncelebraciji s devet svećenika, među kojima su bili župnik fra Željko Grubišić i župni vikar fra Petar Ljubičić.
U propovijedi fra Boris je govorio o samoj skromnosti i pobožnosti sv. Paške. Istaknuo je kako je njegova ljubav prema Euharistiji bila tako žarka da ga nazivaju “serafom Euharistije”. Propovjednik je podsjetio kako su se tom svecu pripisivala brojna čudesa te da u Lurdu postoje tri vanjske kapelice, a jedna od njih je dobila ime po sv. Paškalu.
Misno slavlje svojim je pjevanjem uzveličao veliki župni zbor. Inače, župa u Vitini za svoga zaštitnika ima, u Crkvi u Hrvata malo poznata sveca, Paškala Bajlonskog, ponizna franjevačkog brata iz 16. st. Za svoju suzaštitnicu odabrali su Malu Gospu čijem se zagovoru utječu ne samo Vitinjani nego i hodočasnici iz okolnih vjerničkih zajednica. Župa obuhvaća i mjesta Otok, Grabovnik i Proboj.

Izvor: Crkva na kamenu