Vjera i nevjera

Foto: Cnak

MOSTAR – Apostol koji je možda najpoznatiji po nevjeri u Isusovo uskrsnuće, a zatim, kada je vidio Isusa uzviknuo: Gospodin moj i Bog moj, sv. Toma Apostol, zaštitnik je mostarske župe na Bijelome Brijegu. Njegov spomendan slavi se 3. srpnja pa i u ovoj župi na taj dan bude uistinu svečano. Možda je nama, sasvim običnim vjernicima, često i slabima, sumnjičavima, ponajbliži ovaj svetac. Ali nam je on ujedno nada i utjeha za životnu promjenu, uzor za jačanje u vjeri, opravdanje u sumnjičavosti. Možda su vjernici ove župe ponekad bili i sumnjičavi da će ugledati svoju novu crkvu, ali evo upravo na svetkovinu njihova zaštitnika uvjerili su se da radovi napreduju, da župnik ne miruje, samo još malo pripomoći molitvama i novčano pa će, ako Bog da, svjetionik na Bijelome Brijegu uskoro zasvijetliti.
Svete Mise na patron župe slavljene su u 7 sati ujutro i svečana sveta Misa u 18 sati. Predvoditelj misnoga slavlja bio je don Josip Galić, župnik župe Presvetoga Srca Isusova u Potocima. U suslavlju bilo je još desetak svećenika zajedno sa župnikom don Krešom Puljićem i mladomisnikom don Domagojem Markićem koji je bio na praktikumu u ovoj župi.
Don Josip se u propovijedi osvrnuo na krizu vjere današnjega vremena. Često čovjek današnjice bira druge prioritete, pa postavlja materijalno ispred Boga, ispred vjere u Boga. Tek tada dolaze problemi. No Bog može i iz naših pogrješaka izvući dobro i vratiti nas na pravi put. On nam daje novi put i novi život, a na nama je da ustrajemo u vjeri. Neka primjer sv. Tome jača i našu vjeru u Isusa Krista, Gospodina našega i Boga našega.
Zahvale na kraju svete Mise izrekao je župnik don Krešo predvoditelju misnoga slavlja, svećenicima na suslavlju, pjevačima, ministrantima i animatorima koji su proveli dva tjedna s djecom na župnome Ljetnom oratoriju DUGA-PRUGA. Sudjelovalo je oko 150 djece i tridesetak animatora. Ove godine s njima je boravilo i radilo četrnaestero animatora iz Torina koji su došli u organizaciji udruge Maria Madre della Providenza (Marija Majka Providnosti). Predsjednik ove udruge je gospodin Bruno Cavallo dugogodišnji prijatelj župnika don Kreše i dobročinitelj ove župe. Ovi mladi talijanski animatori spavali su i hranili se u Studentskome domu. Između njih i mladih iz župe sv. Tome nastala su prijateljstva koja će se učvrstiti kroz buduću suradnju i uzvratan posjet.
Nakon svete Mise druženje je nastavljeno u dvorištu gdje su se svi zajedno počastili uz dobra koja su donijeli župljani i pripremio župnik.

Izvor: Crkva na kamenu