Vjera počinje kad izađemo iz crkve

Foto: Cnak

TOMISLAVGRAD – Svečanom procesijom kroz grad s kipom sv. Nikole Tavelića, koji su nosili članovi Hajdučke družine Mijata Tomića u Tomislavgradu, započela je 10. srpnja središnja proslava prvoga kanoniziranoga hrvatskog sveca i zaštitnika duvanjske bazilike – sv. Nikole Tavelića. Na početku misnoga slavlja nazočne vjernike i hodočasnike pristigle iz Hercegovine, Bosne, Posavine, Dalmacije i drugih krajeva, a osobito one pristigle iz inozemstva te oca biskupa mons. Petra Palića, koji je predslavio svetu Misu, pozdravio je duvanjski župnik fra Slaven Brekalo.
U prigodnoj homiliji biskup je govorio o brojnim kršćanima i mučenicima koji zbog svoje vjere i danas trpe u svijetu, napomenuvši da svaki sedmi kršćanin na neki način danas trpi zbog svoje vjere. “Za onoga koji je bez vjere svaka smrt je gubitak. Za čovjeka ispunjena vjerom mučeništvo i smrt jesu trenutci nadilaženja samoga sebe i pobjeda nad samim sobom”, kazao je biskup Palić. Među ostalim, naglasio je ako želimo biti Kristovi sljedbenici, onda ne možemo očekivati ništa nego “protivljenje” i “protivan vjetar”.
“Vjera počinje kad izađemo iz crkve i napustimo ovo crkveno dvorište. To je moj način na koji ljubim, na koji odgajam svoju djecu, na koji se odnosim prema drugima”, kazao je biskup.

Izvor: Crkva na kamenu