Vjerni Kristu, Crkvi i svome rodu

Foto: Cnak

STOLAC – Svoga zaštitnika sv. Iliju Proroka, 20. srpnja 2016., Stolac je proslavio kao patron župe, dan grada i općine. Za ovaj svoj blagdan Stolac se pripremao više tjedana. Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-športski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi, svete Mise i pobožnost sv. Iliji, a na Misama pjevali su stolački župni zborovi. Trodnevnicu su imali don Tomislav Zubac, don Ante Čarapina i don Damir Pažin. Svaku večer u dobro popunjenoj crkvi ispovijedalo je više svećenika. Budući da se nalazimo u Godini Božjega milosrđa po dozvoli Crkve za patron župe vjernici mogu dobiti potpuni oprost za sebe i svoje pokojne uz tri uvjeta: ako se ispovjedimo, pričestimo i izmolimo Očenaš na nakanu Svetoga Oca, pa je i ovo bio motiv da se stolački puk dobro odazvao na ispovijed kako u trodnevnici, tako i na Ilindan.
Prvu večer trodnevnice, 17. srpnja poslije Mise, u 20 sati, organizirana je kod crkve u Stocu “Petnaesta Večer folklora”, u kojoj je sudjelovalo 10 društava i klapa: HKUD “Stolac”; KUD “Šokadija” Budrovci-Slavonija; HKUD “Luke” Višići; HKUD “Dubrave” Aladinići; HKUD “Rotimlja”; HKUD “Brotnjo” Čitluk; HKUD “Herceg Stjepan” Blagaj-Buna; HKUD “Vrioštica” Vitina; HKUD “Domanovići”; Muška klapa “Stina” Ploče. Oni su kod crkve u Stocu pred nekoliko tisuća ljubitelja narodnoga blaga, u pjesmi i igri predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe. Poslije službenoga programa nastupila je popularna grupa “Dobre vibracije” iz Mostara, koja je svojim skladnim pjevanjem oduševila okupljeno mnoštvo. Na kraju svega programa slijedio je veličanstveni vatromet na radost svega puka.
Na Ilindan, 20. srpnja u 11 sati, svečanu svetu Misu predvodio je mons. dr. Ivan Devčić, nadbiskup riječki, a u koncelebraciji je bilo 15-ak svećenika. Na početku obreda biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije Proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Poslije molitve i blagoslova “Urbi et orbi – Gradu i svijetu” svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnoga centra. Veliki župni zbor “Mladi” predvodio je liturgijsko pjevanje. Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio predvoditelja, koji je bunjevački Hrvat, porijeklom iz ovih krajeva, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu predali umjetničku sliku ak. slikara Ernesta Markote, akril na platnu “Gospa s djetetom” Vidoštak-Poprati, amblem Trebinjske biskupije. Biskup je u propovijedi sv. Iliju stavio za uzor svima koji vjeruju u jednoga Boga, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda.
Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćega folklornog društva što je svijet skupa s nadbiskupom s oduševljenjem popratio. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje.
Navečer kod župne crkve, opet se okupio silan svijet, nekoliko tisuća, a posebno djece i mladih, na “Ilindanski koncert” koji je priredila popularna hrvatska grupa “Dalmatino” iz Splita, koji su svojim bogatim repertoarom sve oduševili.