Vjeronaučna olimpijada u našim školama

Foto: Cnak

MOSTAR – Na području hercegovačkih biskupija, u osnovnim školama u Bukovici, Posušju, Vitini i Trećoj osnovnoj školi u Mostaru održano je 10. veljače 2018. županijsko natjecanje iz katoličkoga vjeronauka vjeroučenika za osnovne i srednje škole. Vjeronaučnu olimpijadu učenika katoličkoga vjeronauka ove je školske 2017./2018. godine pokrenuo Katehetski ured Biskupske konferencije BiH u suradnji s biskupijskim Katehetskim uredima u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, te sa županijskim ministarstvima obrazovanja u BiH i Zavodom za školstvo u Mostaru. Natjecanje se održava na četiri razine: počinje od školske, nastavlja se preko županijske i biskupijske do međubiskupijske, odnosno državne razine. Tema je ovogodišnjega natjecanja Kršćani na putu dijaloga. Povezana je s obilježavanjem 500 godina od početka Reformacije i potrebom dubljega uzajamnog poznavanja i ekumenskog zbližavanja članova Katoličke Crkve s pripadnicima drugih kršćanskih Crkava, zajednica i tradicija na putu ostvarivanja Kristova poziva na jedinstvo svih kršćana.
Za Vjeronaučnu olimpijadu prijavile su se 73 osnovne i srednje škole iz cijele BiH, od toga 23 s područja hercegovačkih biskupija. Nakon prvoga kruga školskoga natjecanja, na županijsko natjecanje prijavile su se ukupno 93 ekipe sastavljene od učenika koji su na školskoj razini ostvarili potreban broj bodova, od toga 32 ekipe s područja hercegovačkih biskupija. Na županijskom natjecanju, za daljnje biskupijsko natjecanje, uspješno je prošlo 12 vjeronaučnih ekipa iz Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije (Kočerin, Čitluk, Mostar 5, Sovići, Posušje, Prisoje, Vitina, Tomislavgrad), 10 ekipa iz Vrhbosanske nadbiskupije i dvije ekipe iz Banjolučke biskupije. Biskupijsko natjecanje u Hercegovini održava se 10. ožujka u biskupijskom središtu u Mostaru, u Osnovnoj školi fra Petra Bakule. Ekipe koje na tom natjecanju osvoje potreban broj bodova idu na završno međubiskupijsko, odnosno državno natjecanje koje će biti u Livnu 28. travnja 2018.
Vjeroučenici i njihovi vjeroučitelji, kao i ravnatelji škola, rado su prihvatili i zdušno podržali Vjeronaučnu olimpijadu, što svjedoči i velik broj škola i učenika koji su se prijavili i sudjelovali na natjecanju, premda se ove godine kasno krenulo s projektom. Posebno raduje duh otvorenosti i prihvaćanja, uzajamnoga poštovanja, zajedništva i suradnje koje su posvjedočili svi uključeni u natjecanje, od vjeroučenika i njihovih vjeroučitelja do ravnatelja i drugih djelatnika u školama koji su aktivno sudjelovali u organizaciji i provođenju natjecanja.

Zoran Zekić

Izvor: Crkva na kamenu