Vrline sv. Josipa svima za uzor

Foto: Cnak

DOMANOVIĆI – Župa Domanovići, u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji jedina posvećena sv. Josipu Radniku, proslavila je 1. svibnja svoga nebeskoga zaštitnika. Svečano misno slavlje predvodio je don Božo Goluža, profesor i urednik Crkve na kamenu, uz koncelebraciju župnika don Gordana Božića i još 10 svećenika.
Misno slavlje pjesmom je pratio župni zbor, mladi su čitali čitanja i molitvu vjernika, a ministranti sudjelovali i pobožno pratili.
Don Božo je u propovijedi nazočnima približio lik sv. Josipa istaknuvši vrline koje su obilježile njegov ovozemaljski život: vjera, rad, istinoljubivost, požrtvovnost za obitelj. Gledajući danas u lice sv. Josipa, uočavamo na njemu nekoliko crta. Pred sobom imamo uzorna radnika, pravedna i poštena čovjeka, odgovornu glavu obitelji, čovjeka od istine i na kraju ono najvažnije, vidimo čovjeka s beskrajnim pouzdanjem u Boga i vjerom na kojoj je utemeljeno sve ovo što rekosmo. Josip je potpuno netipičan čovjek. Prvi Adam želi biti kao Bog, a Josip želi samo služiti Bogu, istaknuo je don Božo.
Na kraju svete Mise župnik don Gordan zahvalio je predvoditelju misnoga slavlja, svećenicima na zajedništvu kao i svim okupljenim vjernicima na sudjelovanju.
Proslavi zaštitnika župe Domanovići prethodila je duhovna trodnevnica koja je započela u nedjelju, 28. travnja. Prve večeri trodnevnice nakon svete Mise povodom obilježavanja blagdana sv. Josipa Radnika održan je tradicionalni nastup folklornih kulturno-umjetničkih društava koja su prezentirala kulturu i običaje svoga kraja. Treće večeri trodnevnice, a na uočnicu proslave zaštitnika ove župe, nakon misnoga slavlja bila je procesija s kipom sv. Josipa i upaljenim svijećama oko crkve a potom blagoslov obitelji. Misno slavlje tijekom trodnevnice predvodio je don Ivan Marčić, kapelan župe sv. Mateja na Rudniku.

Izvor: Crkva na kamenu