Za sv. Iliju nema kompromisa s istinom

Foto: Cnak

STOLAC – Patron župe, te dan grada i općine Stolac svečano je proslavljen na Ilindan, 20. srpnja. Za ovaj veliki blagdan Stolac se pripremao više tjedana. Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-športski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi. Prve večeri trodnevnice svetu je Misu slavio don Antun Pavlović, župnik Hrasna, a pjevao je tamošnji župni zbor “Kraljica Mira”; druge večeri don Ivan Marčić, župni vikar župe sv. Mateja iz Mostara, a pjevala je stolačka djevojačka skupina “Vidoštačka kraljica”; treće večeri don Pero Pavlović, župnik Rotimlje i Stjepan Krsta, a pjevao je zbor mladih svećenika hercegovačkih biskupija Sacerdotes. Svake večeri u popunjenoj crkvi ispovijedalo je više svećenika.
Prve večeri trodnevnice, 17. srpnja poslije svete Mise, u 20 sati organizirana je kod crkve “Osamnaesta večer folklora”, u kojoj je sudjelovalo 9 društava: HKUD “Stolac”; KUD “Šokadija”, Slavonija; HKUD “Luke”, Višići; HKUD “Dubrave”, Aladinići; HKUD “Rotimlja”; HKUD “Brotnjo”, Čitluk; HKUD “Herceg Stjepan”, Blagaj-Buna; HKUD “Naši korijeni”, Bobanovo; HKUD “Domanovići”. Nakon službenoga programa nastupio je Marin Previšić i grupa “Kamen”. Na kraju svega programa slijedio je veličanstveni vatromet.
Na Ilindan svečana sveta Misa, koju je predvodio gospićko-senjski biskup msgr. Zdenko Križić, počela je u 11 sati. U dvorištu župne crkve, u ugodnoj hladovini okupio se impozantan broj vjernika. Misno je slavlje započelo procesijom iz crkve, a uz glavnoga celebranta biskupa Križića u koncelebraciji je bilo 20-ak svećenika. Prije početka misnoga slavlja biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije Proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji, nakon čega se svečana procesija uputila prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnoga centra. Veliki župni zbor “Mladi” predvodio je liturgijsko pjevanje.
Na početku svete Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković, ponajprije biskupa Križića, koji je bio odgojitelj dvojice stolačkih bogoslova, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi Stoca biskupu su predali umjetničku sliku, djelo Marija Šunjića, akril na platnu “Stolački grad Vidoški”, kojega je u 6. stoljeću dao sagraditi car Justinijan, onaj isti car koji je u Carigradu sagradio čuvenu “Hagia Sophiu” (Sveta Mudrost – crkva posvećena Isusu Kristu, Mudrosti Božjoj, koja je u kasnijim stoljećima devastirana, a danas je muzej), zatim je župnik pozdravio sve svećenike, hrvatske branitelje, predstavnike vlasti i medija.
Na župnikove pozdrave i izraze dobrodošlice biskup je uzvratio riječima zahvale te je pozvao narod na kajanje, odanost Bogu i na vjeru kakvu je imao sv. Ilija Prorok. Misna su čitanja čitali bogoslovi i mladi iz župe, koji su se prethodnih dana iskazali u cjelokupnoj organizaciji Ilindanskih svečanosti, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je prigodna biskupova propovijed, koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor preporučio sv. Iliju Proroka, te je okupljene vjernike pozvao da žive u Ilijinoj vjeri koja ne trpi nikakva kompromisa s istinom i odanosti jedinomu Bogu.
Na kraju svete Mise uslijedila je biskupova završna riječ u kojoj je zahvalio župniku don Rajku na pozivu, biskupu Ratku što ga je bratski primio u svoju biskupiju kako bi mogao predvoditi ovo misno slavlje, te je izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti po prvi put u Stocu gdje se osjećao zaista kao svoj među svojima. Na kraju je otpjevana svečana pjesma, himna cijeloga hrvatskog naroda “Lijepa naša domovino”.
Poslije Mise organiziran je kulturno-glazbeni program domaćega folklornog društva što su vjernici skupa s biskupom s oduševljenjem popratili.

Izvor: Crkva na kamenu