Zahvalnica i molbenica

Foto: Cnak

MOSTAR – Nastojanjem povjerenika za mlade, osobito za studente, don Mladena Šutala, župnika Sv. Ivana u Mostaru, i ove je godine, unatoč kriznu vremenu, slavljena sveta Misa zahvalnica mostarskih maturanata u katedrali Marije Majke Crkve, u četvrtak, 18. lipnja 2020. U Gradu je 11 srednjih škola s hrvatskim programom, a ove je godine završilo 639 maturanata. Misu zahvalnicu predvodio je biskup Ratko Perić, koncelebrirao je don Mladen, asistirao don Ante đakon. Čitanja i molitve vjernika pripale su maturantima iz katedralne župe. Don Mladen je na kraju, nakon pjesme Tebe Boga hvalimo, izrazio i svoju zahvalnicu.
U početku je Anđela Boban u ime nazočnih maturanata izrekla pozdravne riječi od kojih neke donosimo: “Preuzvišeni oče biskupe, pozdravljam Vas radosna srca u ime svih maturanata iz 11 srednjih škola našega grada. Okupili smo se ovdje oko Kristova oltara, tiho izgovarajući naše prošnje Ocu nebeskom. Sabrali smo se ovdje iskazati veliko hvala: Bogu, roditeljima, svećenicima, profesorima i svima onima koji su dali dio sebe za nas, naše obrazovanje i odgoj. Imamo na čemu biti zahvalni.”
Osvrćući se na likove koji se u Bibliji spominju u vezi izlječenja gubavca Naamana Sirijca, biskup je, uz ostalo, u propovijedi rekao:
“Umjesto zahvalnosti poput Naamana – mi nezahvalni, oprosti nam, Gospodine! Elizej želi milost liječenja, a ne zlata i srebra, a mi? – oprosti nam, Gospode!
Umjesto da smo pošteni u domovini i u tuđini kao ona djevojka – mi na niskom stupnju poštenja i kod kuće i u inozemstvu, smiluj nam se, Gospodine!
Umjesto da se čuvamo Gehazijeva sindroma, lovluka i lopovluka – mi se njime zaražavamo s nadom da će nas krađe usrećiti, prijevare obogatiti, laži spasiti; ponašamo se kao da uopće nema Boga ni Božjega zakona!”

Izvor: Crkva na kamenu