Zajedništvo ljubavi u tajni Presvetoga Trojstva

Foto: Cnak

BLAGAJ – U nedjelju, 27. svibnja, tradicionalno i veoma svečano, u nazočnosti brojnih vjernika, u Blagaju proslavljena je svetkovina Presvetoga Trojstva. Misno slavlje predvodio je don Marin Krešić, koji je na službi u župi Gradina, uza suslavlje župnika don Nikole Menala i kapelana don Ivana Bijakšića. Kao što je već postala tradicija da misno slavlje svake godine predvodi mladomisnik, tako je tradicija i da pjevanje tijekom svete Mise animira zbor studenata Teološko-katehetskoga instituta zajedno s njihovim voditeljem don Nikom Luburićem.
Propovjednik je u homiliji govorio o otajstvu Presvetoga Trojstva. S Presvetim Trojstvom započinjemo svaku molitvu, pobožnost, svetu Misu govoreći: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Ono je također protkano u svim svetim sakramentima, ono je dio njih. Otac, Sin i Duh Sveti kroza sakramente potiču vjernike na još tješnju povezanost s Bogom. Ta povezanost vjernika očituje se u svjedočenju vjere u konkretnoj stvarnosti. Kada si s Bogom, onda si ponizan, a kada si samo sa sobom, onda te oholost priječi u vježbanju poniznosti.
Na kraju predvoditelju misnoga slavlja na dolasku zahvalio je župnik don Nikola, čestitavši svim hodočasnicima i župljanima svetkovinu Presvetoga Trojstva. Ovo je svečano misno slavlje bilo izraz zajedništva i ljubavi župne zajednice i Bune i Blagaja, a koje je sjedinilo Presveto Trojstvo.
Trodnevnica uoči svetkovine Presvetoga Trojstva, zaštitnika župe Blagaj-Buna, kojom su se vjernici duhovno pripravljali za proslavu, započela je u četvrtak 24. svibnja, najprije pobožnošću u 17,30 sati, a zatim je slijedila sveta Misa.
U ovome Gospinu mjesecu bit će zabilježeno mnogo događanja iz ove župe: vjeronaučna olimpijada, proslava svetkovine Presvetoga Trojstva, Tijelovo i sveta krizma u župi. Može se reći da je sve ovo bilo velika priprava za svečanost posvete crkve na Buni koja je bila 1. srpnja 2018.

Izvor: Crkva na kamenu