Zajedništvo u Trojstvu

Foto: CNAK

BLAGAJ – Središnje slavlje Presvetoga Trojstva, nebeskoga zaštitnika župe Blagaj-Buna, započelo je 22. svibnja u 11 sati u staroj blagajskoj crkvi. Budući da u Blagaju zbog minulih ratnih događanja i raseljavanja nema vjernika župljana, župnik don Nikola Menalo pozvao je vjernike s Bune kao i druge da se pridruže misnome slavlju. Vjernici su se odazvali i pobožno sudjelovali na misnome slavlju te poslije Mise ostali na druženju ispred crkve i uz rijeku Bunu osvježili se u obližnjem novootvorenom restoranu svojega župljanina.
Misno slavlje predvodio je don Josip Čule, kapelan katedralne župe, a u koncelebraciji su bili župnik don Nikola i kapelan don Damir Pažin. Prigodom proslave svetkovine Presvetoga Trojstva, titulara ove župe, već tradicionalno na svetoj Misi pjeva Mješoviti zbor studenata Teološko-katehetskoga instituta iz Mostara, pod vodstvom prof. Nike Luburića.
Don Josip je u homiliji govorio kako nam Presveto Trojstvo ne smije biti samo lijep običaj i tradicija, nego smo pozvani biti u zajedništvu s Ocem i Sinom i Duhom Svetim. Svaki vjernik iz toga otajstva crpi snagu za istinski vjernički život. Odnosi između Presvetoga Trojstva trebali bi biti preslika i naših međuljudskih odnosa. Presveto Trojstvo svakoga od nas treba ispunjavati i nadahnjivati tijekom svakodnevnoga življenja. To jest, kao što Trojstvo ostvaruje savršeno zajedništvo međusobnih odnosa, i nama bi Božji život trebao biti temelj međuljudskih odnosa, te stvaranja boljega i čestitijega društva koje se može nositi sa svakodnevnim izazovima. Osobito su nam važni međuljudski i vjerski odnosi kao zajednice u ovoj župi i u ovoj mjesnoj Crkvi i upravo su okupljanja na ovu proslavu kao i mjesečna okupljanja vjernika u ovoj crkvi pokazatelj da držimo do toga.
Uoči ove proslave organizirana je duhovna priprava kroz tri dana u župnoj crkvi na Buni koja je započela 19. svibnja, najprije s molitvom krunice a zatim je slijedila sveta Misa.
U subotu 21. svibnja u 9 sati organizirana je vjeronaučna olimpijada za školarce koji su kroz godinu redovito dolazili na vjeronaučne susrete i subotnje sekcije. Iako je cijeli tjedan bilo poprilično kišovito, subotnje jutro osvanulo je sunčano. Vjeronaučna olimpijada sastojala se od tri kruga kviza vjeronaučnoga znanja i osam iznimno zanimljivih igara kao što su: skakanje u vrećama, bakin kolač, klokan, autići, baloni napunjeni vodom, svijeća i sl. Mladi su župljani proveli veseo i zaigran dan, naučili ponešto novo te kroz igru i radost slavili Boga.

Izvor: Crkva na kamenu