Zakon rada, zadaća i nagrada

Foto: CNAK

DOMANOVIĆI (KIUM) – Sve tamo od Jubilarne 2000. godine župa Domanovići u Trebinjskoj biskupiji svake godine slavi sakrament svete krizme na svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika, sv. Josipa Radnika, 1. svibnja. Ako ne može doći biskup – apostolski administrator, on pošalje generalnoga vikara. A ponajčešće se njih dvojica smjenjuju, jednom jedan ide u Grljeviće u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, gdje se isto tako slavi sv. Josip Radnik i sveta krizma, a drugi na Domanoviće. Tako je bilo i ove godine.
Krizmanici, njih 44 s jednim više iz susjedne župe, sa svojim kumovima i roditeljima, neki vjernici s pjevačima na koru, a jedan je dio misara stajao cijelo vrijeme pod kišobranima pred crkvom. Svaka im čast na ustrajnosti!
Dvoje izabranika u ime svih krizmanika izrazilo je dobrodošlicu i zahvalu biskupu Ratku Periću na njegovu dolasku, jasno ističući da ne znaju što ih čeka ni sutra kamoli u tajnoj budućnosti, zato im je potrebna uputa Duha Svetoga, molitve roditelja i kumova, potpora župnika i biskupa, i cijele zajednice.
Predvoditelj svete Mise u zbornoj je molitvi izgovorio ono što cijela Crkva Katolička jednoglasno želi i moli na ovu svetkovinu: “Bože, stvoritelju svega svijeta, ti si ljudskom rodu dao zakon rada. Podaj nam da po uzoru i zagovoru svetoga Josipa izvršimo zadaću koju nam nalažeš i primimo nagradu koju obećavaš.” A onda je te tri riječi razradio u homiliji.
Zakon rada. Bog je u početku svijeta stvorio zemlju i ispunio je svakim biljem i obiljem, svim vrstama životinja po kopnu, po moru i u zraku, koje je mudro opremio s četiri temeljna nagona ili instinkta: apetitom za hranom, za pićem, te snagom za održanjem života i porivom za razmnožavanjem. Životinje ne znaju raditi. Čitav dan lete za hranom i pićem. To što prave gnijezda i jazbine, nije ništa svjesno, nego instinktivno. Čim dođu i prođu mladi, gnijezdo se ne koristi ni u kakve svrhe. A čovjek je stvoren sa sposobnostima, fizičkim i duševnim, da može izraditi nebodere, izgraditi autoceste, proizvesti raznovrsna vozila, objavljivati knjige, razvijati duhovnu kulturu i tehničku civilizaciju. Ako ne radi, razboli se. Ako ne rabi sposobnosti, tijekom vremena trune i gnjije.
Zadaća. I svatko od nas ljudi, već prema svojoj dobi, sposobnosti, mjestu i vremenu, ima svoju zadaću, dnevnu, godišnju, životnu. Ta nam je zadaća pravo zadana i valja je izraditi bilo školski bilo po domaću, sa svom sviješću i u svoj slobodi sinova Božjih.
Nagrada. Kada se ispuni zadaća, slijedi naplata, nagrada. Najveća je nagrada čuti riječi svoga Stvoritelja: Uđi u radost Gospodara svoga! Nagrada rada jest radost. Tomu je zakonu rada, zadaći i nagradi bio podložan i utjelovljeni Sin Božji u Nazaretu. Taj je zakon opsluživala Blažena Djevica Marija i sv. Josip.
Tomu je zakonu rada podvrgnut svatko od nas na ovome prostoru i u ovome vremenu. To je tvoja zemlja, tu sagradi dom, zasadi vinograd, zasij žito a ne samo smilje. I živi od ploda ove zemlje i rada ruku svojih.
Župnik don Gordan Božić početkom godine dostavio je na Ordinarijat ove statističke podatke o župi Domanovići, koja je u 2015. imala vjernika: 2.950; vjenčanja: 14; krštenja: 20; sprovoda: 28; prvopričesnika 29; krizmanika 36.