Zapisničar Kristove blagosti

Foto: Cnak

MOSTAR – U župnoj crkvi Dobroga Pastira svečanom svetom Misom, 18. listopada, proslavljena je svetkovina sv. Luke Evanđelista, zaštitnika župe u Ilićima. Misno slavlje predvodio je mjesni biskup msgr. Ratko Perić, a u koncelebraciji je bilo deset svećenika. Vjernici Ilića i Cima, ali i drugih mostarskih župa ispunili su župnu crkvu i pobožno sudjelovali na molitvi krunice, zatim na misnome slavlju. Osobitu notu svečanosti dali su udruženi zborovi ove župe i župe sv. Petra i Pavla iz Rotimlje uz pratnju Tamburaškoga orkestra pod ravnanjem Davora Kožula.
Biskup je govoreći o sv. Luki istaknuo veličinu riječi koje su nam ostale nakon njega, koje je zapisao u svome Evanđelju. Sveti je Luka prozvan “Evanđelist milosrđa”. Dante Alighieri ga naziva: zapisničar Kristove blagosti, dobrote i nježnosti. U svojim prispodobama kao što su prispodoba o dobromu Samarijancu, izgubljenoj ovci, izgubljenoj drahmi, milosrdnom ocu, Luka nam je pokušao dati upute za duhovni rast i naviještanje Radosne vijesti drugim ljudima. Kao piscu bilo mu je važno istaknuti ljepotu susreta s Kristom i radost Radosne vijesti, a njegovi izvori bili su susreti s učenicima i ženama koje su slijedile Isusa.
Na kraju svete Mise sve je prisutne pozdravio župnik don Ivan Perić, zahvalio na dolasku, pomoći u organizaciji slavlja te pozvao na druženje u župnu dvoranu koja je u izgradnji.
Uoči proslave sv. Luke u župi je bila i duhovna trodnevnica, od 15. do 17. listopada, sa svetom Misom u 18 sati, te klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom s prigodnom meditacijom nakon svetih Misa. Prvu večer trodnevnice u ponedjeljak, 15. listopada, svetu Misu predvodio je i propovijedao don Dragan Filipović, župni vikar u župi sv. Franje u Čapljini. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor župe Čapljina. Drugu večer trodnevnice u utorak, 16. listopada, svetu Misu predvodio je domaći sin don Marin Krešić koji je na službi župnoga vikara u župi sv. Ivana Krstitelja – Glavosjek u Gradini. Liturgijsko pjevanje druge večeri predvodio je župni zbor “Dobri Pastir”. Uočnicu sv. Luki treće večeri trodnevnice, 17. listopada, predvodio je don Pero Milićević, biskupov tajnik. Treću večer liturgijsko pjevanje animirao je župni VIS “Providenza”.

Izvor: Crkva na kamenu