Započela jubilarna Stadlerova godina

Foto: KTA

SARAJEVO (KTA)- Na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, suzaštitnice Vrhbosanske nadbiskupije, 8. prosinca 2017., svečanim euharistijskim slavljem, koje je u sarajevskoj katedrali u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom te uz koncelebraciju 21 svećenika, predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, otvorena je jubilarna godina nadbiskupa Josipa Stadlera o 100. obljetnici njegove smrti. Ujedno je proslavljen Dan Provincije Bezgrješnoga začeća BDM sestara Služavki maloga Isusa, koje su toga dana proslavile svoju nebesku zaštitnicu i 99. obljetnicu preminuća njihova utemeljitelja sluge Božjega Josipa Stadlera.
Na svetoj Misi sudjelovao je velik broj sestara Služavki maloga Isusa na čelu s provincijskom glavaricom s. Marija-Anom Kustura i vrhovnom glavaricom Družbe s. Radoslavom Radek, a pridružila se i skupina Prijatelja maloga Isusa iz Prozora. Uz brojne druge vjernike, redovnice i bogoslove na Misi su sudjelovale predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Ana Marija Antolović i provincijska glavarica Splitske provincije Služavki maloga Isusa s. Anemarie Radan.
Na početku misnoga slavlja postulator kauze sluge Božjega nadbiskupa Stadlera mons. Pavo Jurišić istaknuo je da je predstojeća godina sjećanja na duhovnu baštinu sluge Božjega Stadlera prigoda za razmišljanje o tome što je on učinio za mjesnu Crkvu vrhbosansku i za hrvatski narod, kao i za hodočašća na njegov grob u sarajevskoj katedrali. Sestrama Služavkama maloga Isusa čestitao je patron, te pozdravio i predvoditelja misnoga slavlja kardinala Puljića kao i nuncija Pezzuta.
Uvodeći u Misu kardinal Puljić je, nakon što je zahvalio postulatoru Jurišiću na uvodnim riječima i pozdravu, i sam pozdravio sve nazočne, osobito nuncija Pezzuta, misnike, bogoslove, časne sestre, ostale vjernike okupljene u katedrali kao i sve koji su Misu pratili preko Radio Marije BiH. Osobit pozdrav i čestitku uputio je sestrama Služavkama maloga Isusa, na čelu s njihovom vrhovnom upravom i provincijalnim upravama uza želju da im bude blagoslovljen dan.
Na kraju Mise svi su pošli u dno katedrale na grob sluge Božjega Josipa Stadlera i izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Euharistijsko slavlje završeno je zajedničkom molitvom za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije i svečanim blagoslovom.
Tijekom svečane svete Mise pjevao je mješoviti zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Izvor: Crkva na kamenu