Zaređen novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović

Foto: IKA

DUBROVNIK (IKA) – Obredom biskupskoga ređenja tijekom euharistijskoga slavlja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u subotu, 22. siječnja, zaređen je novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Treći stupanj sakramenta svetoga reda podijelio mu je glavni zareditelj mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem, riječkim nadbiskupom koadjutorom i dosadašnjim apostolskim upraviteljem Dubrovačke biskupije, i mons. Tomislavom Rogićem, šibenskim biskupom.
U ime Dubrovačke biskupije biskupsko ređenje za novoga biskupa od biskupa glavnog zareditelja zatražio je don Ante Burić, župnik župe sv. Petra – Boninovo. Bulu imenovanja pročitao je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.
U homiliji je biskup Palić podsjetio kako, prema liturgijskom obredu, biskup zareditelj u svom obraćanju treba svima nazočnima i izabranom biskupu progovoriti o biskupskoj službi te je pozvao sve koji sudjeluju ili preko medija prate događaj da razmisle o tome u čemu sudjeluju.
“Naš Gospodin Isus Krist, koga je Otac poslao da otkupi ljudski rod, poslao je u svijet dvanaest apostola. Ti su ljudi bili ispunjeni snagom Duha Svetoga da propovijedaju evanđelje i okupljaju sve ljude i narode u jedno stado i da vode putem svetosti one koji su im povjereni”, kazao je mons. Palić te nadalje objasnio kako su apostoli odabrali nasljednike i kako se polaganjem ruku prenosi sakrament reda iz naraštaja u naraštaj što se nastavlja i u ovo vrijeme. Citirao je Tertulijana, kršćanskoga pisca iz trećeg stoljeća, koji kaže: “Crkva od apostola, apostoli od Krista, Krist od Boga”.
Na kraju se obratio imenovanom biskupu: “Dragi biskupe Roko! Ono što Bog čini danas na Tebi biskupskim posvećenjem, činio je i prije u svakom naraštaju Crkve. Duh Sveti sići će na Te u sili, u ovom vrlo jednostavnom, jasnom i nedramatičnom obredu. Duhu Svetome nije potrebna drama, ali po ovom obredu primit ćeš moć nastaviti vršiti djelo Isusa Krista.” Kazao je i kako se u Crkvi nalazimo u vremenu nove evangelizacije i sinodalnog hoda. “Ponekad izgleda da je i u našoj Crkvi ljudima dosadio Isus Krist. I svi misle da već predobro poznaju Evanđelje, Radosnu vijest i da ona više i nije baš tako radosna”, ustvrdio je biskup Palić te dodao: “Upravo zbog ovih činjenica, Sveti Otac te je imenovao biskupom, da predvodiš napor nove evangelizacije i ponovnog paljenja iskre Evanđelja, kako bi pomogao ljudima da shvate da je Evanđelje doista radosna vijest spasenja.
Preporučio je novom biskupu da zazove Duha Svetoga kada treba mudrost i snagu i da ostane blizu Marije, naše Presvete Majke. Ona zna kako je reći “Da” Bogu i biti potpuno otvoren Božjoj volji. “Zamoli za molitvu i svoj narod, svećenike, redovnike i redovnice. U teškim trenutcima svoje službe biskup se uvijek osjeti ohrabren molitvama i podrškom toliko dobrih ljudi. Svaku molitvu i riječ ohrabrenja koju ti uputiš vjernicima, primit ćeš stostruko natrag”, rekao je mons. Glasnoviću biskup Palić.
Poželio mu je da ga prati zagovor sv. Mihovila i sv. Vlaha, a dobri Bog “neka obilno blagoslovi tvoju službu dubrovačkog biskupa”. “Ti je, pak, vrši čvrstom vjerom, nadom koja ne postiđuje i ljubavlju koja je razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je darovan”, zaključio je mons. Palić.
U obredu biskupskog ređenja pjevan je zaziv Duha Svetoga, slijedilo je predstavljanje izabranika s čitanjem apostolskoga naloga odnosno papinske bule kojom je imenovan novi biskup. Nakon homilije imenovani je biskup dao svoja obećanja, zatim su dvojica bogoslova Mario Tošić, iz župe sv. Mihajla u Dubrovniku i Mario Karadakić, student iz Rima, pjevali litanijske prošnje dok je ređenik bio u prostraciji pred oltarom. Slijedilo je polaganje ruku i molitva ređenja, pomazanje uljem glave ređenika te predaja Evanđelistara i znamenja. Po završetku obreda novozaređeni biskup zauzeo je svoje mjesto na biskupskoj stolici u prezbiteriju dok je pjevana pjesma u čast novoga biskupa “Pod barjakom sv. Vlaha” nadahnuta njegovim geslom “Vjera, nada i ljubav”. Riječi pjesme napisao je don Ante Mateljan, a uglazbio ih je mons. Šime Marović.
Biskupske insignije mitra i prsten dar su biskupove obitelji, rodbine i prijatelja, a biskupski štap darovali su mu svećenici Dubrovačke biskupije.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA