Zaređena petorica novih svećenika

Foto: Cnak

MOSTAR – Tijekom svečanoga misnog slavlja u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, u 10 sati, polaganjem ruku i posvetnom molitvom mostarsko-duvanjskoga biskupa i trebinjsko-mrkanskoga upravitelja mons. Petra Palića za svećenike zaređena su petorica kandidata. Za Hercegovačku franjevačku provinciju zaređeni su fra Franjo Ćorić, fra Ivan Hrkać, fra Franjo Markić, fra Ivan Slišković te za Trebinjsko-mrkansku biskupiju don Nikša Pavlović.
Biskup Petar pozdravio je nazočnog apostolskog upravitelja župe Međugorje mons. Aldu Cavallia, zatim provincijala fra Jozu Grbeša, generalnoga vikara don Nikolu Menala, biskupskoga vikara za Trebinjsko-mrkansku biskupiju don Antu Luburića, dekane, sve prisutne svećenike a na poseban način ređenike i njihove obitelji. U slavlju, koje je svojim pjevanjem uzveličao katedralni zbor “Marija” pod ravnanjem don Dragana Filipovića, orgulje je svirala s. Matea Krešić, sudjelovao je velik broj svećenika a prisutne su bile i časne sestre, bogoslovi i sjemeništarci. Nakon čitanja i Evanđelja generalni vikar mons. Nikola Menalo predstavio je kandidate. Uslijedila je homilija biskupa Palića u kojoj je naglasio da se svećeničko ređenje kandidata događa na svetkovinu sv. Petra i Pavla, koja nas podsjeća na dva najveća čovjeka u kršćanskoj povijesti. Obojica su postali Kristovi – kršćani na različite načine, obojica su misionari i stupovi, apostoli kršćanskih zajednica. Petar je od početka bio apostol, jedan od onih prvih Kristovih svjedoka, kazao je biskup dodavši pritom da je Pavao najprije bio poznat kao progonitelj, a potom vidi Isusa samo u viđenju – to jest, duhovno, u novom stanju svijesti te postaje apostol naroda.
Nakon njihova odziva “Evo me”, koje je ujedno njihovo cjeloživotno opredjeljenje Bogu i Crkvi Kristovoj, biskup je pomazao svetim uljem ruke ređenika, darovao im pliticu i kalež, te položio ruke na njihove glave, a okupljeni svećenici molili su za nove prezbitere te su polaganjem ruku izrazili zajedništvo s njima kao i podršku u važnoj zadaći koja je za njih ovim danom započela.
Ređenici su se zatim pridružili biskupu i svećenicima za stolom Gospodnjim. Riječi pozdrava i zahvale izrekli su na kraju svete Mise novoimenovani provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, kao i generalni vikar don Nikola koji su čestitali ređenicima kao i svim svećenicima obljetnicu ređenja. Bio je ovo radostan dan za cijelu našu biskupiju i znak zajedništva Crkve u Hercegovini. Obiteljsko i prijateljsko druženje nastavljeno je u katedralnoj dvorani. Preporučamo milosrdnom Bogu naše nove svećenike.

Izvor: Crkva na kamenu