Zaređena šestorica novih svećenika

Foto: Cnak

MOSTAR – Na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, na svečanom misnom slavlju u 11 sati biskup mons. Petar Palić u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve predvodio je Euharistiju na kojoj je zaredio šest novih svećenika. Petorica svećenika zaređena su za Hercegovačku franjevačku provinciju: fra Ivan Crnogorac, fra Fran Ćorić, fra Marin Mikulić, fra Slaven Tomić i fra Alojzije Slavko Anđelić te jedan za Mostarsko-duvanjsku biskupiju – don Zvonimir Rezo. Uz biskupa Petra u koncelebraciji bio je nadbiskup Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, generalni vikar naših biskupija don Nikola Menalo, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš te mnogobrojni svećenici i redovnici. Okupio se velik broj rodbine i prijatelja ređenika, bogoslova i sjemeništaraca, postulanata i redovnica.
Generalni vikar don Nikola prozvao je kandidate koji su zatim zajedno izrekli svoje: Evo me! Bogu i Crkvi. Nakon toga uslijedila je Biskupova propovijed u kojoj se obratio ređenicima ali i svim svećenicima koji se danas spominju svoga ređenja. “Život koji ćete prihvatiti nije lak niti bez borbe, jer ste pozvani živjeti redovnički, odnosno svećenički poziv u sekularnom svijetu koji ima malo vremena ili poštovanja prema Bogu. Štoviše, pozvani ste živjeti nesebičnim životom u sebičnom svijetu. Bit će teških zadaća, teških odluka, teških ljudi, dugih dana i neprospavanih noći. Ipak, Bog i Crkva vjeruju u vas. Znajte da vas je Bog pozvao da prigrlite ovaj život i službu”, kazao je ređenicima biskup Petar. “Od danas vam je zadaća, ne samo nositi svoj križ, već i pomagati drugima s njihovim križevima. I vaš život od danas više nije vaš, jer pripadate Isusu i Njegovoj Crkvi. Obveza vam je svakodnevno živjeti odnos ljubavi s Kristom, nastojeći biti dobri pastiri koji se nikada ne umaraju voditi, hraniti i štititi stado. Poput Šimuna Petra, svoju ljubav prema Isusu pokazat ćete brigom za njegovo stado. Da, stado je njegovo, nije naše.”
Nakon propovijedi uslijedio je čin ređenja. Na završetku svete Mise zaređenim svećenicima obratio se i čestitao provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo koji je kazao kako svećenici trebaju svima davati snagu imajući dovoljno snage iz vertikalnog Kristova identiteta.
Pozdrave i čestitke uputio je i generalni vikar don Nikola izrazivši radost što naša mjesna Crkva dobiva šest novih svećenika te je čestitao njihovim roditeljima i rodbini.
Svečanost je završila blagoslovom i pjesmom katedralnoga zbora “Marija” pod ravnanjem don Dragana Filipovića i orguljsku pratnju bogoslova Luke Cvitanovića. Čestitke novoređenicima upućuje i uredništvo Crkve na kamenu s poticajem da molimo za sve svećenike, redovnike i redovnice.

Izvor: Crkva na kamenu