Zaštitnik sveopće Crkve

Foto: Cnak

IZBIČNO – Prvi svibnja, već tradicionalno, u župi Izbično predstavlja poseban dan u kojemu se brojni župljani, kao i vjernici iz obližnjih područja, okupe ispred župne crkve u Izbičnu kako bi u procesiji nošenja kipa sv. Josipa Radnika i svečanim misnim slavljem obilježili blagdan svoga nebeskog zaštitnika i patrona župe Izbično.
Nakon što je prošlogodišnja proslava izostala, zbog poznatih nam epidemioloških razloga, ove godine je nastavljena u svom tradicionalnom obliku. Nebo prekriveno oblacima nagovještavalo je mogućnosti najavljene kiše no to nije omelo ovogodišnju proslavu i procesiju, koja se održala upravo u Godini sv. Josipa – koju je papa Franjo proglasio kao posebnu Godinu svetog Josipa.
Naime, ove godine obilježava se 150. obljetnica proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, kojom je blaženi Pio IX. odlukom Quemadmodum Deus, potpisanom 8. prosinca 1870., uresio tim naslovom svetog Josipa.
Upravo o ovom značaju, kao i o značenju življenja ovozemnoga života, u tradiciji i okvirima vjere, propovijedao je na svečanom misnom slavlju fra Tomislav Jelić, koji je predvodio ovogodišnju svetu Misu, uz koncelebraciju župnika fra Roberta Kiša.
Na kraju misnoga slavlja fra Tomislav je zahvalio župniku fra Robertu na pozivu u sudjelovanju i predvođenju ovogodišnjega misnog slavlja, a župnik je zahvalio predvoditelju i izrekao zahvalu ovogodišnjem organizatoru na pripremi i organizaciji ove svečanosti. Organizaciju proslave patrona župe ove godine preuzeli su zaseok Pavkovići, Logarušići i ostali.

Izvor: Crkva na kamenu